Da li je došao kraj za Kantonalnu turističku zajednicu?

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada SBK je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o delegiranju  nadležnosti SBK iz oblasti turističke djelatnosi i rada turističke zajednice na Općinu Keševo i Općinu Kiseljak, i uputila u skupštinsku proceduru  po skraćenom postupku. Kako je pojasnio ministar privrede SBK, Sedžad Milanović, do ovog prijedloga dolazi nakon presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom se nadležnosti iz oblasti turističke djelatnosti i rada vraćaju na općine.

-Imamo presudu Ustavnog suda. Mi smo ovaj Zakon predlagali još prije nekoliko godina. Nažalost, zbog nekih naših pomoćnika ministara i stručnih saradnika u ministarstvima nije donesen.Sada Zakon donosimo po presudi Ustavnog suda i pod prijetn jom krivične odgovornosti. Treba sada tražiti odgovornost onih u Ministarstvu pravosuđa i uprave i drugim ministarstvima koji su to obustavili, a neki sjedei u Skupštini Turističke zajednice SBK. – kazao je ministar Milanović pojašnjavajući situaciju.

Na ovaj način otvoren je prostor i da ostale općine traže povrat nadležnosti nad turističkom djelatnošću u srednjoj Bosni tako bi postojanje Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona izgubilo svaku svrhu. Neke općine već ranije su osnivali agencije ili urede za turizam i promociju, a općine Kreševo i Kiseljak povrat nadležnosti.

Ako su ove dvije općine osjetile da su na gubitku jer ne kontrolišu oblast turizma, šta tek trebaju reći općine Travnik i Jajce koje spadaju u top deset destinacija u BiH u prošloj godini.

Uz sve ovo ministar privrede Srednjobosanskog kantona, Sedžad Milanović na sjednici je kazao kako Kantonalno tužilaštvo Travnik vodi istragu u ovom slučaju i traži odgovorne koji su „sabotirali“ donošenje Zakona.

Tokom pauze u zasjedanju Vlade moglo se čuti „kako je ovo početak kraja kantonalne Turističke zajednice“.