Koordinacija sindikata obrazovanja SBK traži potpisivanje Kolektivnog ugovora

Ukoliko Vlada Srednjobosanskog kantona do 1. marta ove godine ne pristupi zaključivanju usaglašnog Kolektivnog ugovora od 13. juna 2017.godine, za Sindikate obrazovanja SBK  pregovori se proglašavaju neuspješno okončanim, a Sindikati obrazovanja će u toku mjeseca marta  održati masovni protest na kome će učešće uzeti svi članovi, zaključeno je na Zajedničkoj Skupštini sindikata obrazovanja održanoj u Vitezu.

 

–  Sindikati ostaju pri tekstu Kolektivnih ugovora koji su usaglasili Sindikati i Ministarstvo uz stručnu pomoć Ureda za zakonodavstvo Vlade i Ministarstva pravde od 13.06.2017.godine, te nisu spremni da dalju destrukciju prava zaposlenih u obrazovanju. Prihvatamo da se Kolektivni ugovori od 13.06.2017.godine eventualno usklade sa Zakonom o radu, nakon što Vlada pismeno dostavi svoje primjedbe teksta Kolektivnih ugovora koje smatra da nisu usklađeni, ali ne prihvatamo jednostrani tekst „novog“ kolektivnog ugovora kojim Vlada i Ministarstvo žele odbaciti usaglašeni tekst. – poručuju iz Koordinacije Sindikata obrazovanja SBK.

 

Zaposleni u obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona još od ljetos čekaju potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora. Pregovora nema, a sud je u decembru prošle godine zabranio najavljeni generalni štrajk prosvjetara.