Malinari blokirali magistralni put M-5 kod Viteza

Nakon više od tri sata blokade, ponovno je uspostavljen saobraćaj na magistralnom putu M-5 u mjestu Šantići, općina Viteza, kojeg su jutros blokirali uzgajivači malina, nezadovoljni otkupnom cijenom njihovih proizvoda, potvrdio je uzgajivač malina Ivo Kaščel.

Malinari su protestvovali ispred poslovnice poduzeća “Natural Food” d.o.o. Sarajevo, negodujući jer je otkupna cijene maline snižena na 2.50 KM za kilogram, dok je prošle godine iznosila od 3,30 KM do 3,50 KM.

– Tražimo da cijena bude identična kao i prošle godine, ni feninga manje, jer će to značiti propast  za malinare. Dok platimo oranje, prskanje, radnu snagu, ne ostane nam ništa.  Ljudi moraju živjeti od nečega. Imam petero djece, svi su u malinama i beru, a ne znam hoću li sutra moći naplatiti. Berba traje već 20 dana, a nitko mi nije marke uplatio – kazao je Kaščel.

On je istaknuo da malinari danas do 15 sati očekuju razgovor sa predstavnicima poduzeća “Natural Food”, a u suprotnom će opet blokirati magistralnu cestu M-5.

– Blokirat ćemo saobraćaj u 15.05 sati ako ne bude nikakvog razgovora, ali ovaj put ćemo doći sa porodicama.  – istaknuo je Kaščel.