Obilježena 26-ta godišnjica formiranja 17. Viteške i 312. Slavne brigade

Danas  je u Travniku nizom manifestacija obilježena 26-ta godišnjica formiranja 17. Viteške Krajiške brigade i 312. Slavne travničke brigade. Poginulim pripadnicima 17. Viteške  i 312. Slavne odata je počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku i travničkoj kasarni, a svečana akademija održana je u Centru za kulturu općine Travnik.

 

 

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili Salko Karajlić,  predsjednik Udruženja „17. Viteška Krajiška brigada“ i ratni komandant  2. Krajiškog bataljona i nosilac najvećeg ratnog priznanja, značke „Zlatni ljiljan“.

O povezanosti Travničana i Krajišnika govorio je premijer SBK, Tahir Lendo, inače ratni komandant bataljoma u 312. Slavnoj brigadi i na kraju  penzionisani general Fikret Ćuskić, prvi komantant 17. VKbbr i zamjenik komandanta 7. Korpusa koji je  izrazio  oduševljenje prisustvom velikog broja bivši saboraca, ali i razočarenje nedolaskom bošnjačkih zvaničnika sa državnog i federalnog nivoa.

 

 

Ratni put dvije brigade

 

Tog 25. novembra na 1992. godine, na Dan državnosti BiH, na stadionu Pirota prvi puta je postrojena 312. Mehanizovana brigada, koja je bila sastavljena od odreda sa područja centra Travnika, te lokalnih odreda iz Turbeta, Karaule i Vlašićkog platoa. Bili su to odredi koji su u to vrijeme već imali nekoliko mjeseci ratnog iskustva.  „Tri-jedan-dva brigada će kasnije postati 312. Brdska, pa će ponijeti i počasni naziv „Slavna“,a rat će završiti kao 712. Slavna brigada iz sastava 7. Korpusa Armije R BiH.

 

Od jedinica iz sastava 1. i 7. Krajiške brigade nastala je 17. Krajiška brigada koja je postrojena 25. novembra 1992.godine u travničkoj kasarni. Kroz 17. Vitešku Krajišku brigadu je prošlo više od 6.000 boraca iz 40 bosanskohercegovačkih općina. 17. Krajiška Viteška brigada je u aprilu 1993. godine dobila počasni naziv „Slavna“,a nepune dvije godine kasnije dobila je i počasni naziv „Viteška“. Postala je ujedno i prva brigada Armije R BiH koja je odlikovana i najvišim ratnim priznanjem  značkom „Zlatni ljiljan“.

 

Ove dvije brigade odigrale su ključnu ulogu u odbrani slobodne teritorije u srednjoj Bosni od VRS  i od ekstremista HVO, te učestvovale  u kasnijim oslobodilačkim pohodima na Kupresu, Vlašiću, Donjem Vakufu i općinama Bosanske Krajine. Pored ostalog učestvovale su i u odbrani Sarajeva i drugih dijelova BiH.