Održano suđenje mještanima Kruščice pred Općinskim sudom u Travniku

 

Danas je u Travniku održano suđenje sa 22 mještanke i jednog mještanina Kruščice u prekršajnom postupku zbog blokade lokalnog puta u Kruščici kod mosta Kovačija. Mještanke i mještani Kruščice pred zgradu Općinskog suda u Travniku stigli su minibusom.

Pred sudijom Zdenkom Vidovićem naprije su svjedočili policijski službenici Mirsad Fazlić načelnik PU Travnik, Dragan Škulj, komandir PS Travnik i Nikola Pocrnja, komandir PS Vitez.

Svi oni su posvjedočili da su tog 24. augusta u ranim jutarnjim satima stigli u Kruščicu kako bi deblokirali lokalni put i osigurali investiotu, firmi Higracon iz Sarajeva, da može nesmetano obavljati radove na izgradnji mini hidrolektrane na rijeci Kruščici. Posvjedočili kako su i kako su u više navrata upozoravali okupljene mještane da oslobode most, te da su to učinili i preko megafona.

-Izdao sam naređenje da se jedna po jedna osoba prenese sa mosta u autobus bez upotrebe sile. – kazao je Dragan Škulj, komandir PS Travnik.

 

 

Nakon ovih svjedočenja, kada su trebali biti prezentirani ostali materijalni dokazi, braniteljica okrivljenih Branka Praljak, advokat iz Novog Travnika,  zatražila je od Suda da se iz dokaznog materijala izdvoje izjave okrivljenih sačinjene u Policijskoj stanici u Vitezu, kao i službene zabilješke.

-Zapisnici su sačinjeni na načinda su moji branjenici davali izjave u svojstvu svjedoka. Danas moji branjenici ovdje imaju status okrivljenih osoba. – kazala je braniteljica Branka Praljak,m advokat iz Novog Travnika.

Nakon ovoga sudija Zdenko Vidović donijeo je riješenje kojim su „sporne“ izjave izdvojene iz spisa. Tako pravna  zastupnica PS Vitez ostale bez dokaza jer nije bilo više predloženih svjedoka.

U završnim riječima ona je zatražila da se 23 osobe oglase krivim, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu i obustavu postupka jer nije bilo niti jednog dokaza.

Postupajući sudija Zdenko Vidović kazao je na kraju kako će Općinski sud u Travnik u zakonskom roku donijeti presudu.

 

(Avaz.ba)