Počelo kantonalno Karl Popper debatno takmičenje srednjoškolaca

Na Sveučilištu/Univerzitetu  „VITEZ“  u Travniku danas  se održava  kantonalno Karl Popper debatno takmičenje srednjoškolaca u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Karl Popper debatno takmičenje  organizuje  Fakultet  pravnih nauka Sveučilišta/Univerziteta  „VITEZ“, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke,kulture i sporta SBK, Institucije ombudsmena za ljudska prava i Centra za kulturu dijaloga u BiH. Učestvuju  srednjoškolci iz Travnika, Novog Travnika, Nove Bile, Kiseljaka, Fojnice i Bugojna.

„Danas je sve manje natjecanja u kojima mladi ljudi mogu razvijati svoj natjecateljski duh. Školovanje je formalni dio, a ovakva natjecanja predstavljaju posebnu vrijednost i daju smisao onome što će vas sutra činiti prepoznatljivima. Važno je natjecati se. Lijepo je pobjeđivati, ali treba znati i izgubiti.  Također, važno je znati i slušati. Upravo  promovirajući  vrijednosti koje će vas sutra, kada budete zreli ljudi, činiti prepoznatljivima, Sveučilište „VITEZ“  pokazuje svoju društvenu odgovornost  prema zajednici u kojoj djeluje“, poručio je izvršni direktor Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“ Zdenko Vukić  uoči natjecanja srednjoškolaca u Karl Popper debati, organiziranoj na Sveučilištu/Univerzitetu  „VITEZ“ u Travniku, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

????????????????????????????????????

Srednjoškolcima i njihovim mentorima uspješno natjecanje poželio i pomoćnik ministrice obrazovanja SBK, Zoran  Matošević, ističući kako su  kroz nastavni program učenici upoznati s ljudskim pravima i slobodama te kako  upravo sudjelovanjem u ovakvim debatama popravljaju i  nastavni proces ali i poboljšavaju kvalitetu stečenih znanja iz te oblasti.

????????????????????????????????????

O poštivanju ljudskih prava u BiH-trenutnom stanju i izazovima- govorila je ombudsmen za ljudska prava u BiH Nives Jukić, a  zatim se obratila i direktorica Centra za kulturu dijaloga  u BiH, Sanja Vlaisavljević,  govoreći o značaju i ulozi Centra za kulturu dijaloga na razvoj debate i kritičkog promišljanja mladih u BiH.