Poziv Poduzetničkog laboratorija za prijave za najbolji poslovni plan

U povodu obilježavanja deset godina od osnivanja Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“, Fakultet poslovne ekonomije i Centar za razvoj poduzetništva Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“ Vitez, implementiraju projekt “Poduzetnički laboratorij“ koji treba  ohrabriti studente, ali i sve druge mlade ljude da otpočnu vlastiti biznis ili da tijekom studiranja kroz rad ili učešća na takmičenjima osiguraju sredstva za poboljšanje svog studentskog standarda.

 

 

Nakon pripreme kandidata za izradu poslovnog plana bit će organizirano takmičenje.

Tri prvoplasirana poslovna plana će biti nagrađena:

  1. mjesto – 250 KM i odlazak na konferenciju SKEI u Vukovar
  2. mjesto -150 KM i odlazak u posjet Stocu
  3. mjesto -100 KM i poklon set knjiga iz oblasti ekonomije.

 

Na takmičenju mogu sudjelovati svi zainteresirani studenti Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ”, mlade nezaposlene osobe kao i srednjoškolci završnih razreda.

Svi zainteresirani kandidati trebaju popuniti poslovni plan koji mogu preuzeti na linku: https://unvi.edu.ba/o-nama/uvodna-rijec-rektora/. Popunjeni poslovni plan poslati na E-mail adresu: amra.kraknser@unvi.edu.ba do 10.04.2018. godine.

 

Finalno natjecanje će se održati 14.04.2018. u prostorijama Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ”, s početkom u 10 sati. Četveročlana komisija će nakon prezentiranih poslovnih ideja nagraditi tri poslovna plana.

 

Studenti koji budu željeli pokrenuti vlastiti biznis moći će aplicirati i na poziv koji će ovih dana biti objavljen kao dio projekta-TRIK- za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu koji je osigurao fond za start-up poduzeća. Sveučilište je jedan od partnera u ovom projektu i svojim studentima će pružati konzultantsku potrebnu pomoć pri apliciranju na ovaj fond, a po potrebi i kasnije.

U mnogim zemljama svijeta, također se radi na ohrabrivanju  mladih da “ne čekaju posao” nego ga sami kreiraju. Marine Laviec, mlada i uspješna poduzetnica iz Francuske je provela istraživanje o poduzetništvu mladih u nekoliko zemalja (Francuska, Belgija, Alžir, SAD).

Istraživanje je otkrilo kako je poduzetništvo među mladima posvuda popularna tema. U Francuskoj čak 50% mladih želi postati ‘samostalno’ tijekom profesionalne karijere, no problem je u činjenici što njih samo 2 do 3 posto uspije pokrenuti vlastiti posao nakon školovanja jer se mnogi mladi ljudi boje ulaska u ‘poduzetnički svijet’, u čemu ih često koči mišljenje obitelji, prijatelja ili učitelja.

Stoga je jedan od glavnih ciljeva projekta “Poduzetnički laboratorij” mlade ohrabriti za poduzetništvo i financiranje biznis ideja, razvijanje poduzetništva mladih i pružanje podrške samozapošljavanju i smanjenju nezaposlenosti mladih.

 

Učesnici projekta su dobili priliku steći saznanja koja se tiču kreiranja poslovne strategije i poslovnog plana, organiziranja malog biznisa. Primjeri iz svijeta – 9 ideja studenata s niskim start-up troškovima:

https://www.entrepreneur.com/slideshow/278674#1