SBB BiH: Sramotno saopćenje NK Travnik puno neistina!

Razočarani smo i iznenađeni reakcijom Uprave NK Travnik koja se oglasila nakon upućivanja amandmana na rebalans budžeta za 2018. godinu, a odnosila se na smanjenje sredstava iz budžeta namijenjenih za NK Travnik. Ovo je tipičan primjer političkog spina kojim se želi poslati potpuno kriva slika u javnost.

 

 

U ovom sramotnom saopćenju Uprave NK Travnika-a nigdje nije spomenuto gdje bi se usmjerila sredstva koja bi se eventualno smanjila nogometnom klubu Travnik, a obrazloženo je amandmanom.

Prijedlog je da se od budžeta NK Travnik koji iznosi 114  000 KM godišnje oduzme 30 000 KM koje bi se rasporedile Košarkaškom klubu Travnik i Rukometnom klubu Travnik, te dio sredstava također NK Vlašić Turbe i NK Rudar Han Bila.

NK Travnik-u bi i  iz budžeta i dalje ostalo 80 000 KM, što nije malo za jedan klub koji će se u sljedećoj sezoni takmičiti u ovom rangu takmičenja.

Interesantno je kako su mudro prešutjeli ove podatke u svom saopćenju, vjerovatno želeći da na taj način prikažu ovo isključivo kao atak na sebe, vjerovatno vodeći se činjenicom da je napad najbolja odbrana.

A da se brane i pravdaju imaju itekako razloga, jer kako objasniti istoj toj javnosti kojoj se obraćaju da su uspjeli od jednog respektabilnog i stabilnog premijerligaša srozati klub na najniže moguće grane u svom poslijeratnom postojanju.

Nevjerovatno je kako se hvatajući za slamku spasa pozivaju na legende kluba kojih se samo sjete u situacijama kada treba da se hvalisaju njihovim imenima, a svi koji su imalo upućeni znaju da od tih legendi mnogi već odavno nemaju mjesta u klubu u kojem su ostavili svoju mladost.

Što se tiče omladinskog pogona NK Travnik, veoma dobro smo upućeni u njihove ostvarene rezultate u proteklom periodu, i ovim putem im na istim i čestitamo. Oni su budućnost i nada nogometa  u Općini Travnik, i naravno da im treba dati svu potrebnu pomoć i podršku u daljem napredovanju.

Naravno, njima najveća podrška treba iz njihovog kluba koji se mora početi odnositi prema njima sa respektom i sistematski ih pokušati zadržati, a ne umjesto njih dovoditi nogometne anonimuse i istrošene igrače ko zna od kuda, istovremeno ih jako dobro plaćajući, koji nakon ovakvih situacija i ispadanja iz ranga u rang niže jednostavno napuste klub bez ikakvog obrazloženja, jer u stvari ništa i ne osjećaju prema njemu.

Što se nas tiče stava smo tog, da su pušteni i juniori NK Travnik da odigraju prošlu sezonu umjesto seniora, rezultat bi u najmanju ruku bio isti, ako ne i bolji, igrala bi naša djeca a u budžetu bi se sačuvao ogroman novac.

Zar je sramotno, kako to predstavlja Uprava NK Travnik u svom saopćenju, da se dio sredstava NK Travnik, umanji i dio novca prebaci jednom Košarkaškom klubu Travnik koji je u prošloj sezoni ostvario fantastičan rezultat boreći se u play-off-u za ulazak u premijer ligu sa klubovima koji imaju budžet i deset puta veći od njih, a oni  su im ipak ravnopravno parirali i nadigravali se sa njima? Je li u tom klubu ne igraju naša djeca?

Zar je sramotno da se dio sredstava, također prebaci Rukometnom klubu Travnik, našem nekadašnjem šampionu, koji se uprkos lošim uslovima prošle godine borio za ulazak u rukometnu premijer ligu i na kraju posustao isključivo zbog nedostatka finansijskih sredstava? Je li i u ovom klubu ne igraju naša djeca?

Zar nije veća sramota da ova dva dvoranska sporta u današnjem vremenu nemaju svoju gradsku dvoranu u kojoj bi igrali utakmice i radovali travničku publiku?

NK Rudar Han Bila i NK Vlašić Turbe igraju od sljedeće sezone u istoj ligi kao i NK Travnik, i ne vidimo zašto oni ne bi imali barem malo veći budžet od njihovog, koji će i u toj situaciji biti troduplo manji od budžeta NK Travnik.

Ima tu i drugih sportskih kolektiva koji su ostvarili fantastične rezultate, ali koji šute i rade i bore se na najbolji mogući način sa minimumom sredstava. Tu je Karate klub Travnik koji kontinuirano  ostvaruje jako dobre rezultate, Judo klub Travnik također, čiji bivši članovi sada ostvaruju rezultate na svjetskom nivou. Karate klub Vezir iz Turbeta koji uprkos maćehinskom odnosu svoje zajednice ostvaruje rezultate vrijedne divljenja, šahovski klub Travnik koji organizuje u toku godine nekoliko vrhunskih turnira, a djeca u ovom klubu nižu izvanredne rezultate, i mnoštvo je takvih.

Naš jedini cilj je da se ubuduće sredstva iz budžeta dodjeljuju na osnovu ostvarenih rezultata i postignutih uspjeha, a ne da se dodjeljuju po ustaljenoj praksi bez obzira u kojoj ligi se igra i koji se rezultat ostvaruje.

Također, svjesni smo da neki sportovi zahtijevaju više sredstava za samo egzistiranje, ali ipak neki srazmjer mora da postoji.

Tako da gospodo iz NK Travnik, prestanite da na ovaj način prikrivate svoj nerad i umanjite pravu sliku o onome što ste uradili od kluba. Svako razuman će podržati ovakav način razmišljanja jer je ovo i jedan način stimulacije klubova koji bi na ovaj način znali da neko njihov uspjeh vrijednuje i cijeni i nagrađuje ih na osnovu toga.

Iskreno Vam želimo da se što prije vratite u najveći rang bosanskohercegovačkog nogometa i vratite NK Travnik na mjesto koje mu i pripada.

 

(OO SBB Travnik)