24 godine nakon zločina nad Bošnjacima iz Ahmića i dalje se traga za tijelima 29 ubijenih mještana

 

Dvadesetčetiri godine nakon strašnog zločina koji su nad civilima bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići nadomak Viteza počinili ekstremisti HVO  i dalje se traga za posmrtnim ostatcima 29 žrtava, potvrdio nam je Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja „16. april“ iz Ahmića.

-Od prošle godine kada smo mi pored glavnog puta stavili bilbord sa 116 ubijenih i među njima 30 ubijenih za kojima se traga, kao apel našim komšijama da ih pronađemo, jer vjerujemo da oni znaju gdje su ukopani, nismo dobili nikakvu informaciju. Nakon obilježavanja godišnjice , 16. aprila 2016. godine imali smo jednu identifikaciju u Visokom gdje je Fata Pezer identifikovana i ukopana. Tako da ove godine uz godišnjicu zločina i dalje tragamo za 29 šehida koji se vode kao nestali. – kazao nam je Kermo.

I ove godine su istaknuti bilbordi sa imenima i slikama 29 nestalih osoba. To je opet apel komšijama da kažu gdje su ukopana i sakrivena tijela ubijenih jer porodicama je teško.

-Zato apelujemo na naše komšije i ove godine da nam pomognu da otkrijemo gdje su ukopani i da porodice konačno dobiju svoj smiraj. –  poručuje predsjednik Udruženja „16. april“,  Elvedin Kermo.

Život u Ahmićima je kao i u ostatku BiH i mještani vole reći žive dan za dan, ali sa jednom razlikom.

-Mi volimoi ovdje reći da živimo od 16. aprila do 16. aprila.Većina mještana živi od poljoprivrede, sada je aktuelna sadnja maline i ljekovitog bilja. Svako se snalazi na neki svoj način. Malo je Bošnjaka iz Ahmića koji rade u državnim institucijama. Većinom rade kod privatnika ili su penzioneri. Dosta je  šehidskih porodica, a omladine ima dosta na birou nezaposlene. – govori nam Kermo.

I ove godine nizom manifestacija u Ahmićima, Starom Vitezu i Donjoj Večeriskoj obilježava se godišnjica stradanja Bošnjaka sa područja općine Vitez.

 

Program manifestacije

Obilježavanje 24-te godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima počelo je u četvrtak prikazivanjem dokumentarnog filma i vjerskim programom, a nastavljeno je juče časom historije i promocijom knjige „316  dana opsade i odbrane Starog Viteza“  autora  mr.  Muniba Kajmovića, te puštanjem 116 balona sa imenima žrtava.  Centralna manifestcija kojom će biti obilježena godišnjica zločina u Ahmićima je sutra (nedjelja, 16. april) i počinje u 11,30 na mezarju u Starom Vitezu, a nastavlja se nakon podne –namaza u Ahmićima.