LifestyleZdravlje

Ajdin Islamović, fizioterapeut: Masaža je put do boljeg zdravlja!

Fizioterapeut pomaže ozlijeđenim i bolesnim osobama u unaprjeđenju zdravlja, te ublažavanju boli i nadomještanju funkcija u slučajevima, kada postoje problemi izazvani tjelesnim, psihičkim i drugim poremećajima. Međutim, brojne su dobrobiti masaže i za zdrave osobe, posebno profesionalce koji obavljaju poslove i izloženi su riziku oboljevanja.

 

 

 

-Na masažu možete gledati kao na opuštajuću poslasticu, ali nove studije ukazuju na to da masaža ima i mnoge zdravstvene prednosti. Masaža kao lijek? To je recept koji bi svi poželjeli. Iako često na to ne gledamo tako, dobrobiti masaže idu puno dalje od samog opuštanja. Masaža je put do boljeg zdravlja! – kaže nam fizioterapeut Ajdin Islamović.

Ajdin Islamović, posvetio se svom pozivu i podrška sugrađana, ali i ljudi iz drugih sredina nije izostala. Zahvaljujući tome ostvario je uspješnu saradnju sa brojnim bosanshercegovačkim sportistima.

-Sarađujem sa nogometašima  i želja mi je da  jednog dana  budem fizioterapeut  u ljekarakom timu neke od nogometnih reperezentacija BIH. Dolaze mi nogometaši iz domaćih liga, ali i oni koji igraju izvan BiH, poput Zlatana Šibčića koji igra u Austriji i Irfana Jašarevica koji je nekad nosio dres „vezira“ iz Travnika, kasnije  Krupe, a danas igra u Švedskoj. – kaže nam Ajdin.

Povjerenje mu je poklonio i bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

 

 

Brojne su dobrobiti masaže, govori nam Ajdin:

-Masaža poboljšava san, umanjuje bolove, popravlja raspoloženje i umanjuje stres,  poboljšava imunitet, te čini kožu i kosu ljepšom. – ističe Ajdin.

 

Treba razlikovati klasičnu i antistres masažu.

-Klasična masaža dovodi do osjećaja opuštenosti i ugodnosti, te posjeduje opće smirujuće djelovanje. Često se koristi i kao uvod u sportsku masažu. Ovom masažom poboljšava se cirkulacija, opskrba tijela kisikom i drugim hranjivim tvarima. Povećava izlučivanje vode iz tijela i stimuliše imunitet. Antistres masaža u fokusu ima, kao što joj i samo ime kaže, da smanji stres. Jako je nježna masaža. Pokretima se opušta um i tijelo, te se uspostavlja balans energije u organizmu. – pojašnjava Ajdin.

Jedno je sigurno, masaža je put do boljeg zdravlja i put za očuvanje zdravlja, poručuje fizioterapeut Ajdin Islamović.