Izbori

Amina Krnjić: Nezavisni blok nudi spoj iskustva i mladosti!

Amina Krnjić rođena je 15. jula 1994. Godine u Novom Travniku. Osnovnu školu je završila u rodnom gradu, a Opću gimnaziju u Travniku. Nakon toga upisuje diplomira na Fakultetu poslovne ekonomije, smjer poduzetnički menadžment, Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“ Travnik i upisuje master studij.

 

 

Kandidatkinja je za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, na poziciji broj 2, ispred Nezavisnog bloka.

„U politiku sam ušla sa nepunih 17 godina. Pomalo iz znatiželje, pomalo zbog patriotizma i najviše jer sam željela podstaknuti mlade ljude da se aktiviraju. Godinama nas guraju negdje u kraj i činjenica je da svi pričaju o tome kako treba pomoći mladim ljudima, međutim konkretnih djela, nažalost, nema.
Ukoliko pogledate liste Nezavisnog bloka, primijetit ćete 80% mladih ljudi koji su željni promjena. Željni svojih vršnjaka i porodica koje odlaze u dijasporu jer im aktuelna politička situacija u BiH ne omogućava uslove za normalan život.“

Već nekoliko godina radi u privatnom sektoru, u različitim kompanijama te samim tim primjećuje nedostatke u svim oblastima.

Blizu tri godine sam radila u medijima i mogu reći da je danas teško biti nezavisan i objektivan jer će vas opstruisati sa svih strana. Prema nalazima relevantnih međunarodnih organizacija, ali i izvještaju Evropske komisije o BiH, mediji u BiH se nalaze pod političkim pritiskom, a status i finansiranje istih nije adekvatno riješeno. Prečesto su novinari u BiH žrtve pritiska i prijetnji. To nam ne treba!

S druge strane, u privredi, turizmu imamo toliko potencijala a toliko neiskorištenosti. Najveći dio onih koji imaju posao mimo javne uprave i javnih kompanija, imaju niska primanja i nizak nivo zaštite prava, u inovacije se uopšte ne ulaže, a sve veći broj državljana BiH se odlučuje za napuštanje BiH u potrazi za boljim životom.

Tu nailazimo i na problem u obrazovanju. Nezavisni blok želi kvalitetnije i tržištu prilagođeno obrazovanje kako ne bi dolazilo do zasićenja kada su u pitanju neki kadrovi. Želimo bolje penzije, bolje zdravstvo, državu jednakih šansi za sve, državu u kojoj neće biti korumpiranih javnih službenika, bolju socijalnu zaštitu, bolje pravosuđe, ukidanje loše poljoprivredne politike, državu u kojoj nećemo potcjenjivati one koji su dali živote i dijelove tijela za istu te im dati ono što zaslužuju…
Dosadašnja ekonomska i porezna politika pretvorila je BiH u društvo ogromne nezaposlenosti, koje je zavisno od uvoza roba, visokih i često loših kredita, novca koje dijaspora zaradi i šalje porodici i prijateljima, visokih poreza, nameta i inspekcijskih kazni za privredu koja nema poznanstva i zaštitu u politici.

 

Nezavisni blok u SBK nudi spoj iskustva i mladosti.

Ekipa Nezavisnog bloka na čelu sa kantonalnim koordinatorom i nosiocem liste za Skupštinu SBK dr. Asmirom Karadžom zaista zagovara ravnomjeran razvoj kantona, te nudi niz rješenja za sve oblasti današnjeg društva. Zaista mi je čast biti dio ekipe koja nosi promjenu i gdje je svaki pojedinac pun energije i želje da doprinese bh. društvu.

Poruka biračima

Biračima poručujem da izađu na izbore. Imate priliku da date glas mladim, perspektivnim ljudima koji će Vas i buduće generacije predstavljati i zaista biti u funkciji građana, a ne samo sjediti 4 godine u Skupštini i zijevati. Budite dio promjena te zajedno omogućimo Poštenu državu.