Najave

Četiri kulturna događaja u travničkim muzejima

Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića i Zavičajnom muzeju Travnik najavljuju održavanje četiri kulturna događaja u Travniku u periodu od 6. do 10. marta 2023. Godine.

 

 

FEMME by SENSES – kulturno-modno veče

 

Modna kreatorica Mirela Džinić iz Travnika s modnim brendom SENSE kreacije odjeće oplemenjuje motivima iz kulturnog naslijeđa Travnika i BiH. U kulturno-modnoj večeri FEMME by SENSES predstaviće tekstilni dizajn u ulozi ambasadora kulturne i historijske baštine Travnika.

ponedjeljak, 6.3. u 19:00 sati

Ex Ponto-mjesto susreta

Rodna kuća Ive Andrića

 

*

 

IZLOŽBA SLIKA ELVEDINE HRUSTANOVIĆ

 

Novim ciklusom pejzaža, rađenih tehnikom akrilika na platnu, Elvedina Hrustanović, likovna umjetnica iz Travnika, potvrđuje da, i kada napravi radikalan iskorak u svom umjetničkom izrazu, uvijek ostaje prepoznatljiva po svome specifičnom duktusu i svome modernom senzibilitetu.

 

srijeda, 8. 3. u 19:00 sati

Mala galerija Ex Ponto

Rodna kuća Ive Andrića

 

*

 

 

TRAVNIK, TRAWINC, TRAVNICH, TRAVNIC… glazbeno-književna večer

 

“Ad Libitum” vokalni sastav

Matej Baškarad

Enes Škrgo

 

U programu se pjevaju autorske i druge pjesme o Travniku, čitaju se odabrani ulomci književnih djela posvećenih Travniku: “Stogodišnje priče” Zuke Džumhura, “Snovopriče o sefardima i aškenazima travničkim” Rusmira Agačevića i performira fragment pripovijetke Ive Andrića “Čaša”.

 

četvrtak, 9. 3. u 19:00 sati

Ex Ponto-mjesto susreta

Rodna kuća Ive Andrića

*

 

“KAD MAŠINA KROZ TRAVNIK MARŠIRA” – promocija sevdalinke

 

Duna Atifa Kika, vokal

Aida Cerić, harmonika

Selmir Šljivić, saz

 

Projekat “Sačuvajmo od zaborava” u produkciji Bosanskog kulturnog kruga Travnik sastoji se u snimanju i promociji sevdalinke “Kad mašina kroz Travnik maršira” koja govori o požaru u Travniku 1903. godine

 

petak, 10.3.2023. u 19:00 sati

Zavičajni muzej Travnik

 

Do kraja marta/ožujka 2023. u Rodnoj kući Ive Andrića i Zavičajnom muzeju Travnik planirana su dodatna 3 kulturna događaja, o kojima ćemo blagovremeno poslati najave.