Ćevapi na 13-oj  poziciji među stotinu najboljih jela na svijetu

Na listi Taste Atlasa najboljih stotinu jela na svijetu prema raznim kriterijima, svoje mjesto u vrhu su pronašli i bosanski ćevapi. Na 13. poziciji ćevapi imaju ocjenu 4,2 od mogućih pet zvjezdica.

 

Titulu najboljeg jela osvojila je Crispy Pata ili hrskava svinjska noga koja je popularno jelo na Filipinima. Italijanske lazanje bolognese, omiljeno jelo širom svijeta, su na drugoj poziciji. Treću poziciju zauzeo je Churrasco, glavno brazilsko jelo, odnosno ovčetila ili govedina pečena na ražnju.

 

Potom slijede japansko jelo Hakata Remen, filipinski Lechon i Kare-Kare, italijanska Pizza Napoletana, italijanska tjestenina, tajlandska jela Pad Thai i Tom Yum, kineska pečena patka…

 

Jednu poziciju iza ćevapa je tradicionalno tajlandsko kuhanje Thai Curry, a zanimljivo je kako su se ćevapi bolje pozicionirali od sušija i meksičkog Enchilada.

 

Taste Atlas kreirao je i interaktivnu mapu sa stotinu najboljih jela na svijetu na kojoj je moguće dobiti više informacija o svakom jelu, ali i ocijeniti jelo.

 

(Taste Atlas)