IzboriPolitika

Čović nudi Anti Biliću poziciju predsjednika Federacije za podršku Vladi u SBK?

Ruka Ante Bilića iz Pokreta za Središnju Bosnu je sudbonosna za prokušane političke partnere SDA i HDZ BiH kojima je, uz njihovih 19 zastupnika, za sastavljanje nove županijske Vlade u Travniku potreban upravo jedan glas, piše Dnevni list.

 

 

Na listopadskim izborima je HDZ 1990 podbacio. Izborni rezultat ”Devedesetke”, ali i kandidatkinje za hrvatskog člana Predsjedništva dr. Diane Zelenike daleko je od željenog, krah je razočarao i iznevjerio onaj dio, ne samo hrvatskog, javnog prostora koji se ponadao promoviranju HDZ-a 1990 u ljutog rivala i alternativu još uvijek neprikosnovenom HDZ-u BiH.

 

Rasprave i analize će otkriti te brojne stranputice i promašaje, međutim, politički život se nastavlja i Ilija Cvitanović i njegovi najbliži suradnici moraju izvući pouke, ali i benefite koji se unatoč slabijem izbornom rezultatu ipak ukazuju i nude.

 

Kako su građanske stranke SDP, DF i Naša stranka već utanačile i skovale politički blok i ultimativno ne žele praviti vlast sa SDA i HDZ BiH, i nakon što su to isto zgotovile i stranke desnoga centra: SBB, Narod i pravda, Neovisni blok i Neovisna bosanskohercegovačka lista, nenadano se u najpoželjniju udavaču sa svojom malobrojnom postrojbom zastupnika prometnuo upravo HDZ 1990.

 

Matematika

 

Matematika je vrlo jednostavna i neumoljiva. U županiji Središnja Bosna tradicionalni saveznici SDA i HDZ BiH ne kriju da žele produžiti mandate premijeru i ministrima kako bi ”završili započete projekte” na tom području.

 

U županijskom Saboru su Izetbegovićeva i Čovićeva stranka zacementirali ukupno 19 zastupničkih klupa i za famoznu brojku od 20 zastupnika im je potrebna još jedna ruka. Kako god se zarotiraju križaljke nekako se uvijek dođe do Ante Bilića, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a 1990 koji je jedini ispred koalicije Pokret za Središnju Bosnu (HDZ 1990, Hrvatska stranka i HSP) uspio u listopadu prigrabiti saborski mandat.

 

Ali, kako doznaje Dnevni list, bit će Anto Bilić veoma tvrdi pregovarački orah. Nije tajna da on nije sklon HDZ-u BiH i da je vrlo sumnjičav u Čovićeve zavjere prema Bosni i veoma često i žestoko kritizira politiku i odnos stožerne stranke prema Hrvatima u Središnjoj Bosni.

 

Ali, politika je i vještina i često nepredvidljiva, ona zna ponudi i izrežirati nerazumne i apsurdne rasplete. Od ”dva zla”, ako se može to tako kruto dijagnosticirati, zastupnik Bilić će zasigurno izabrati ono manje. Od njega i Hrvati u Središnjoj Bosni očekuju da ne blokira uspostavu vlasti, odnosno da je ne preda u ruke opakim ljevičarima koji su izabrali ”nepoželjnog” Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

Za svoju lojalnost Anto Bilić i njegov HDZ 1990 će sigurno tražiti i dobiti neku slasnu političku protuuslugu. U ovakvim sudbonosnim prigodama, ako se vlasti tiče, Dragan Čović je darežljive ruke.

 

Dnevni list doznaje iz vrlo pouzdanog izvora iz samog vrha HDZ-a BiH kako je Čović preko posrednika navodno ponudio Anti Biliću poziciju predsjednika Federacije BiH. To Čovića i ne bi puno koštalo i opeklo jer ionako tu dužnost sa slabašnim proračunom redovito ustupa nekome bosanskom Hrvatu. Koliko je istinita ova konstrukcija vjerojatno zna jedino Anto Bilić. Naravno, on to neće objelodaniti, ali će uskoro morati odlučiti oko potpore Vladi osovine SDA i HDZ BiH. Ne bi čudilo da u takvom rašomonu ”Devedesetka” možda dobije i neku ministarsku poziciju u županiji.

 

Podsjećamo, prema izbornim rezultatima za Skupštinu SBŽ-a raspodjela mandata izgleda ovako: SDA 10, HDZ 9, SDP 5, DF 2, SBB 2, HDZ 1990 1 i Neovisni blok 1 zastupnik. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji HDZ i SDA mogu same pravi vlast, ali bi tu većinu mogao ”podebljati” HDZ 1990 ukoliko dođe do nekog dogovora.

 

Federalna Vlada

 

Nije samo ”Devedesetka” u dobroj poziciji u Središnjoj Bosni nego bi joj iznenada moglo svanuti i na razini FBiH. Građansko-desna koalicija koja gradi temelje za okupaciju pet bošnjačkih županija džentlmenski prepušta palicu okupljanja parlamentarnih većina i tvorbu novih Vlada na razini Federacije i države izbornim pobjednicima, dakle SDA, HDZ-u BiH, a u državnom ozemlju i SNSD-u.

 

U Federaciji će za SDA i HDZ BiH, sa njihovih 43 zastupnika, biti vraški teško skupiti potrebnih 51 zastupnika za makar i minimalnu parlamentarnu većinsku potporu budućoj federalnoj Vladi. Svaka ruka će zlata vrijediti i to je ta zgoda za HDZ 1990 koji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima osigurana dva zastupnička mandata. Još ako bi prošao i poneki izaslanik u federalni Dom naroda Ilija Cvitanović bi zapravo postao neizostavni dio cijelog vladajućeg orkestra.

 

Klupko popune županijskih skupština i parlamentarnih domova uskoro će se početi i formalno odmotavati. Do tada će negdje u zatišju raditi politička trgovačka mašinerija.

 

(Dnevni list)