Danas  u Travniku postignut dogovor  u “slučaju Gimnazija”

Danas je u Travniku održan sastanak  kojem su prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, kantonalni premijer Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić , direktor KŠC „Petar Barbarić“ Željko Marić, te predstavnici Vijeća ministara BiH doneseno je više zaključaka, a suština je da učenici Mješovite srednje škole “Travnik” ostaju u prostoru Gimnazije i naredne školske godine, a država će plaćati kiriju!

 

 

 

Aktivnosti na izgradnji srednje škole bit će intenzivirane. Federalni premijer, Fadil Novalić naglasio je da imovina mora biti vraćena, te da djeca moraju nastaviti školovanje, a da će sredstva osigurati zajedno, te da niko neće ostati pošteđen. On je u izjavi medijima kazao  da će se u perioda koliko će trajati ugovor o iznajmljivanju trajno riješiti problem smještaja djece i time staviti tačka na ovaj događaj.

-Vlada Federacije BiH je do sada za izgradnju Srednje škole u Travniku izdvojila 6,2 miliona KM. – izjavio je premijer Novalić.

Vlada SBK će uz tekuće finansiranje Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” plaćati i kiriju u iznosu od 7.000 KM za dio zgrade koji koristi MSŠ “Travnik.

 

Intenzivirati gradnju nove škole

 

Nadležne vlasti Federacije BiH, Srednjobosanskog Kantona i Općina Travnik obavezale su se danas da će dogovoriti finansijsku konstrukciju i preuzeti finansijske obaveze uz mogućnost kreditnih zaduženja kako bi se osigurala potrebna sredstva za nastavak izgradnje školske zgrade u koju će se MSŠ Travnik  i Ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik trajno izmjestiti, te da će Vlada Srednjobosanskog kantona aplicirati kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja za projekat energetske efikasnosti.