InfoStudent Info

Dekan Pravnog fakulteta prof.dr. Džemal Najetović primljen u Evropsku akademiju nauka

Akademik  prof.dr. Džemala Najetovića, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku inaugurisan je  u Evropsku akademiju nauka. Ovom svečanom činu prisustvovao je veliki broj zvanica, kolega, studenata, te porodice acc. prof.dr. Najetovića. Prigodan govor prije uručenja lente održali su predsjednica Evropske akademije, akademkinja, baronesa, Snježana Rajačić i akademik, prof.dr. Mladen Bodiroža.

 

Evropska akademija nauka  okuplja i učlanjuje istaknute naučne radnike, umjetnike, pronalazače-inovativne i kreativne stvaraoce iz svih naučnih oblasti radi omogućavanja intelektualnog diskusa, podsticanja i ostvarivanja multidisciplinarne podrške, saradnje i razmjene informacija među istraživačima i inovatorima na nacionalnom, regionalnom, međunarodnom, a posebno evropskom nivou. Kao međunarodni subjekt otvorena je za sve naučnike kojima je na srcu doprinos ljudskom dobru i jačanje nauke bez obzira na boju kože, naciju, vjeru i religiju.Ovu aktivnost baronske porodice Rajačić podržale su brojne institucije i pojedinci iz zemlje i svijeta. Evropska akademija nauka postaje značajna poveznica naučnika Regiona i Evrope, te istinski promotor evropskih vrijednosti i nauke bez granica. Njenu misiju prepoznali su brojni naučnici i inovatori i pristupili u njeno članstvo. Dakle, Akademija je osnovana na inicijativu baronske porodice Rajačić i uz svesrdnu podršku proevropski orjentisanih naučnika i univerziteta iz zemlje, Regije  i EU s ciljem da ista postane centar izvrsnosti i mjesto tolerancije, uvažavanja, koncentracije, stjecanja, i plasiranja znanja, te promocije evropskih standarda i vrijednosti.

 

Članovi Evropske akademije nauka posebno su ponosni  na nedavno održani Koncil za mir, toleranciju, inovacije i nauku u Lisabonu. To je bio prvi skup ovakve vrste u svijetu koji je okupio delegacije naučnih i inovativnih asocijacija iz cijelog sveta s ciljem jačanja mira i tolerancije. Koncil je održan pod pokroviteljstvom WOFP/ World Organisation for Peace.

 

(PFK)