Uspješni

Dodijeljene Povelje akademicima BANUK “Kulin ban”, prof. dr. Hadžib Salkić dobitnik Srebrne plakete

Danas 29. avgusta na dan kada je napisana Povelja Kulina bana koja nedvosmisleno dokazuje da je Bosna u to vrijeme još davne 1189. godine bila nezavisna država Bosanska akademija nauka i umjetnosti „Kulin ban“ održala je svečanu Skupštinu. Na svečanoj Skupštini su dodijeljene Povelje redovnim članovima- akademicima i počasnim članovima a nakon toga i  Plakete-zahvalnice svima onima koju su pomogli ovu akademiju u njenoj dosadašnjoj aktivnosti.

 

 

 

Status akademika  zbog svojih zasluga i stvaralaštva  na polju nauke i umjetnosti dobili su i  prof.dr. Aleksandar Knežević, prof.dr. Jacob Bergsland, prof.dr. Muhamed Šestanović, prof.dr.Amra Šabić-El-Rayess, dr. Elijas Tauber i dr. Džavid Haverić te poznati književnik  Amir Brka i čuveni slikar Džeko Hodžić.

 

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ izabrani su bivši Predsjednik Hrvatske  Stjepan Mesić, te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović nekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici ELPO u kojoj je dao 78 inovacija i dva patenta.

 

Nakon uručenih Povelja redovnim i dopisnim članovima Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ akademik Suad Kurtćehajić uručio je Plakete -zahvalnice ( bronzane i srebrene) svima onima koji su što radnim angažmanom što donacijama pomogli rad ove akdemije. Među njima su bronzane Plakete dobili: dr. Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović.

Srebrene Plakete su dobili: Abi Muhtari, prof.dr. Hadžib Salkić, prof.dr. Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Ispred Bosanske akademije nauka i umjetnosti koja ima dvadeset četiri redovna člana-akademika   (od toga šesnaest osnivača i osam izabranih članova) i dva počasna člana Povelje, kao potvrde najvišeg nivoa,  uručio je članovima akademije njen Predsjednik akademik Suad Kurtćehajić. Ceremoniju dodjele je moderirala sekretarica BANUK-a MA Berina Beširović viši asistent na FPN u Sarajevu.

 

Među članovima Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ nalaze se mnoga zvučna imena poput akademika Suada Efendića koji  je svjetsko ime u medicini a po mnogima i najveće medicinsko ime sa prostora ex Jugoslavije i koji je član Evropske, Hrvatske i Švedske akademije nauka i umjetnosti te član Nobelovog komiteta.

Tu je i akademik Ferid Muhić koji spada u red najvećih filozofa rođenih u Bosni i Hercegovini, pa akademik Hazbo Skoko koji živi u Australiji i koji je 2011. godine izabran za najboljeg univerzitetskog profesora u svijetu iz ekonomskih predmeta,  akademik Omer Ibrahimagić koji je jedini živi sudija Ustavnog suda ex Jugoslavije i dva puta Predsjednik Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i vjerovatno najbolji  živući pravnik u Bosni i Hercegovini, zatim akademik Izet Mašić Predsjednik Medicinske akademije u BiH te član Svjetske i Evropske akademije nauka i umjetnosti, pa akademik Galib Šljivo koji je dva puta bio Predsjednik Udruženja historičara u bivšoj SFRJ, akademik Salih Kulenović koji je utemeljio Filozofski fakultet u Tuzli, akademik Nedžad Korajlić koji je dva  puta bio dekan Kriminalističkog fakulteta, akademik Nihad Fejzić bivši  dekan Veterinarskog fakulteta također u dva mandata  i poznato ime u svjetskim okvirima u svojoj nauci, Predsjednik Udruženja geografa akademik  Muriz Spahić ex dekan na Prirodno-matematskom fakultetu,  bivši dekan Islamskog fakulteta u Zenici  akademik  Halil Mehtić, te poznata doktorica akademkinja Zehra Dizdarević,  akademik Enver Raljević koji je bio šef konzilija prvog Predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.  Zatim iz polja stomatologije akademik Redžep Dizdarević pa iz polja farmacije akademik Armin Škrbo.