KulturaTravnik - Leipzig

Donacija iz Lajpciga za Osnovnu muzičku školu Travnik

U sklopu ovogodišnje posjete Travniku predstavnici Muzičke škole Johan Sebastian Bach iz Leipziga uručili su novačani ček u iznosu od 2.400 maraka i tri instrumenta Osnovnoj muzičkoj školi Travnik. Saradnje ove dvije obrazovne institucije traje  već pet godina i do sada su realizovani zajednički projekti i nastupi.

 

-Saradnja je počela 2012.godine. Mi smo 2014. Godine boravili u Lajpcigu gdje smo imali i zajednički nastup u Mendelsonovoj dvorani i Gewandhausu. Ove godine naši prijatelji iz Lapciga su u Travniku, a susret i zajednički nastupi planirani su i za narednu godinu. – kazala nam je v.d. direktorice Osnovne muzičke škole Travnik, Zerina Zupurović.

Sinoć je na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad priređeno i druženje sa članovima  delegacije iz Lajpciga koja ove godine broji 50 članova. U delegaciji su predstavnici institucija koje imaju saradnju i partnerske odnose sa istim ili sličnim institucijama u Travniku.

Predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik, Michael Weichert naglasio je kako je partnerstvo ova dva grada prepoznata  i u Lajpcigu i u Saskoj i u Njemačkoj.