TravničaniŽivot

Hirurški timovi KCUS-a spasili majku i bebu koje su bile u životnoj opasnosti

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu multidisciplinarnim pristupom nekoliko hirurških timova spašena je pacijentica Mela Bajrambašić i njena beba. Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, pacijentici je, neposredno nakon carskog reza, urađena visoka amputacija desne noge i rekonstrukcija disekcije aorte. Nakon hirurških zahvata majka i beba su dobro i ubrzo se očekuje da će biti pušteni kući.

 

 

Pacijentica je primljena na Kliniku za ginekologiju KCUS 12. juna 2019. godine sa jakim bolovima u desnoj nozi.  Ginekolozi su uradili hitni pregled trudnice i ustanovili da je beba ugrožena. Urađena je hitna operacija da bi se dijete pokušalo spasiti. Munjevitom akcijom iskusnog ginekološkog tima to je i urađeno.

 

– U interesu majke i djeteta odlučili smo uraditi hitni carski rez. Bebu smo odmah prebacili na Kliniku za pedijatriju a, u konsultaciji sa vaskularnim hirurgom,  pacijenticu smo hitno prebacili radi daljeg zbrinjavanja u zgradu CMB-a KCUS-a. Izražavam ogromno zadovoljstvo i čestitam svim timovima ljekara i sestara KCUS – navela je doc. dr. Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović, direktorica discipline za ginekologiju i porodiljstvo.

 

Borbu za život bebe preuzela je ekipa sa Odjela neonatologije  Klinike za pedijatriju, koja pored reanimacionih mjera, je bebu uvela u induciranu komu i hipotermiju u trajanju od 72 sata. Istovremeno se nastavlja borba za život majke.

 

Prema riječima doc. dr. Nermira Granova, šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju nakon prijema pacijentice multimodalna dijagnostika je pokazala  da se radi o rascijepljenu  i raslojavanju aorte cijelom dužinom. Dodatnim analizama je utvrđeno da je desna noga uslijed produžene ishemije nepovratno oštećena, te da iz tkiva desne noge izlaze produkti koji dodatno otežavaju funkciju već ugroženih vitalnih organa.

 

– Bilo je teško donijeti odluku o modalitetu i algoritmu daljnjeg toka liječenja, jer u literaturi ne postoje opisi niti smjernice za ovakvo iznimno rijetka stanja. Još teže je bilo izaći pred mladu osobu i reći joj da moramo prvo uraditi visoku amputaciju desne noge, a potom neizvjesnu operaciju, gdje su s obzirom na cjelokupnu situaciju, minimalne šanse za preživljavanje. Nakon amputacije desnog ekstremiteta, smo pristupili operativnom zahvatu na aorti. Situaciju je dodatno usložnjavala činjenica da je rascjep počeo u  samom korjenu aorte, te da je pored ostalog, zahvatio i  lijevu koronarnu arteriju koja najvećim dijelom, ishranjuje srce. Uspjeli smo rekonstruirati i reparirati aortu, te najvećim dijelom sanirati posljedice uzrokovane disekcijom aorte. Dan poslije operacije se pacijentica probudila, a već treći dan se uz pomoć naših fizioterapeuta na odjelu i kretala – rekao je doc. Granov.

 

On je istaknuo da je disekcija aorte hitno stanje stanje u kardiohirurgiji sa velikom stopom smrtnosti. Prema literaturi 24% pacijenata ne dočeka operatvni zahvat, a operatvni mortalitet je 45 posto.

 

– Ovo je standardizovana operativna tehnika koja se izvodi na našoj klinici, međutim, po čemu je ovo slučaj izniman, je scenarij,  gdje se u istovremeno,  dešava najgora noćna mora  ginekologu, neonatologu i kardiovaskularnom hirurgu. Uprkos multipliciranom riziku i nepovoljnoj prognozi, samo simultani multidisciplinarni pristup vrhunske kvalitete može polučiti dobar rezultat u ovakvim situacijama, te spasiti dva života – poručio je doc. dr. Granov.