Život

Ismet Hodžić Žujo proizvođač Travničkog sira: Ovo je 100 posto organski proizvod!

 

Ismet Hodžić Žujo iz travničkog sela Dub proizvođač je Travničkog ili kako još zovu Vlašićkog sira. On i njegova porodica žive od proizvodnje sira. Uz stado od 150 ovaca Ismet ima i nekoliko krava. Godišnje proizvede oko dvije tone sira. Svoje sireve izlaže i na sajmovi organskih proizvoda i drugim sličnim manifestacija.

-Mislim i ubjeđen sam da je jedina prava organska proizvodnja, proizvodnja sireva.To su sirevi koji dolaze sa pašnjaka, sa platoa planine Vlašić. Tu nema nikakvih hemikalija, samo mljeko, so i maja. Ovo je 100 posto organsko! Ja ne sumnjam da i ovo ostalo nije organsko, voće i povrće, ali da bi preživjeli ljudi malo i „prošvercaju“. – govori nam Ismet.

Od proizviodnje sira se može živjeti, ali mora se raditi i na uzgoju, govori nam Ismet.

-Nije to samo proizvodnja sira. Proda se i poneko janje, ponekad kurban ili tele. Tako sastavljaš kraj s krajem. Ponekad dobijemo poticaje. Kad ima ima, ali ne možeš nikog natjerati da ti daje poticaje. – kaže Ismet.

zujo_kaca

Tokom godine proizvede do dvije tone sira, ovčijeg i kravljeg.

-Držim ovaca i krava onaj broj sa kojim mogu vladati. Kad su tu bile kćeri, držao sam i više. Kćeri se udale, krila se polomila. Ja smanjio sve. – govori nam Ismet.

Na malom štandu Travnički sir upakovan je u tradicionalne kace, a posjetioci rado dole da probaju i kupe ovu deliciju.