PolitikaTravnik

Izetbegović i Džaferović na tribini u Travniku: Zašto ne napadate one koji rade protiv BiH?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, održali su u Travniku zajedničku tribinu na kojoj su u direktnom razgovoru sa građanima govorili o nizu aktuelnih političkih tema, ali i strateškim pravcima djelovanja SDA.

 

 

Među aktuelnim pitanjima bilo je i ono o ignorantskom odnosu Hrvatske i početku gradnje Pelješkog mosta.

– Republika Hrvatska već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru. BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN-a. Ta naša suverena prava Hrvatska je prekršila – istaknuto je Izetbegović.

Podsjetio je da su institucije BiH u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, poduzele sve neophodne radnje kako bi zaštili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu. Nakon što se Hrvatska na to oglušila, BiH će biti prinuđena da svoja prava traži pred međunarodnim institucijama.

 

Džaferović je kazao kako je razočaravajuće da neki i na ovom pitanju, koje mora biti oslobođeno bilo kakvih stranačkih prepucavanja, pokušavaju populistički zaraditi poneki poen.

– Svi u ovoj državi znaju da odnosi sa susjednim zemljama nisu pitanje nekog pojedinca, jedne stranke ili jednog naroda, nego institucija države BiH. Svi znaju i kako se donose odluke u tim institucijama, kao što znaju i vide da u institucijama sjede i ljudi koji često zastupaju interese susjednih zemalja, umjesto vlastite države. Iako sve to znaju, u svojim javnim istupima siju smutnju i strelice usmjeravaju prema onima koji se svim silama bore za interese države, praveći se da ne primjećuju one koji te interese jasno izdaju – kazao je Džaferović.

Prije tribine u Travniku Džaferović je posjetio Vitez i Novi Travnik. U svim gradovima se susreo sa općinskim rukovodstvima SDA, te razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti, saopćeno je iz Press službe SDA.

 

(Press SDA/foto: Travnicki.info)