Travnik

Javna diskusija o Akcionim planovima BiH za rješavanje problema Roma

 

Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH  organizovalo je danas u Travniku   javnu diskusiju na temu novih prijedloga akcionih planova za rješavanje problema Roma u BiH.

-Mi radimo novi Akcioni plan koji će nam poslužiti za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstva. To su mjere i aktivnosti koje ćemo provoditi u naredne četiri godine i na osnovu kojeg ćemo potraživati sredstva. Sve ove stvari su jako važne, ali krov nad glavom je najvažniji za jednu romsku porodicu.  – kazao nam je Želimir Lalić, šef Odsjeka za prava nacionalnih manjina pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prošle godine i ranijih godina na državnom nivou za rješavanje problema romske populacije se izdvajalo 3 miliona KM, ove godine je to 2,1 milion KM i tako će biti i naredne godine. Ovom iznosu trebaju se dodati sredstva koja izdvajaju bh. entiteti i niži nivoi vlasti, te međunarodne organizacije.

Sanela Bešić, izvršna direktorica Udruženja Kali Sara – Romski informativni centar ističe da država izdvaja sredstva i da se situacija iz godine u godinu mjenja na bolje. Kao najveći problem ističe činjenicu da nisu sva djeca obuhvaćena obrazovanjem i da Akcioni plan za obrazovanje mora biti i finansiran. Do sada je obnovljeno ili izgrađeno 750 objekata za romsku populaciju.

-Mi zagovaramo da to bude intersektorski jer nije  dovoljno samo izgraditi stmbenu jedinicu. Vi imate i druge stvari koje plaćate. Ako ste nezaposleni i ako nemate primanje, imate problem da izmirujete struju, vodu i ostale režije. – ističe Bešić.

Romi sa područja travničke općine požalili su kako mladi ljudi iz ove populacije nigdje ne radi i zaposlenje je najveći problem.