Biznis

Kako poboljšati lokalno okruženje za investicije?

 

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta organizovalo je danas u Vitezu konferenciju pod nazivom „Regulatorna reforma u funkciji privlačenja investicija i jačanja lokalnog ekonomskog razvoja“. Konferenciju je otvorio federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, a u radu konferencije učestvovali su načelnici općina i gradonačelnici iz Federacije BiH.

Cilj ove konferencije je, kako je rečeno,  da se prezentiraju  mehanizmi ponuđeni konceptom regulatorne reforme i lokalnog ekonomskog razvoja. Kroz projekat „Pоbоlјšаnjа lokalnog okruženja za investiranje – LIFE“ u BiH je prošlo 25 općina u BiH, istaknuo je Tarik Šahović, vođa projekat LIFE.

-Trenutno projekat LIFE pokriva 20 općina u naredne tri godine. Nismo u mogućnosti biti u svim općinama , ali uz pomoć Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta pokušavamo prenijeti tehnologiju na ostale općine.  – kazao je Šahović.

Na konferenciji su predstavljeni  i neki od uspješnih primjera jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima se implementira prојеkat  „Pоbоlјšаnjа lokalnog okruženja za investiranje – LIFE“.

 

Cilj projekta i konferencije koju je organizovalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta jeste „olakšati život privrednicima“.

-Kroz reformu koju pripremamo zajedno sa Svjetskom bankom, IFC-om i u saradnji sa općinama pokušat ćemo „olakšati život privrednicima“,  da od  ovih 150 do 200 papira koje oni trebaju da izvade da bi počeli sa biznisom bude puno manje, da se puno jeftinije i puno brže dobijaju. – kazao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, naglašavajući da ljudi idu tamo gdje im je lakše funkcionisati i disati.