Izdvojeno

Kantonalni arhiv ometao posjed Vrhbosanske nadbiskupije

 

Općinski sud u Travniku donio je rješenje kojim  je utvrđeno da su Srednjobosanski kanton i Kantonalni arhiv SBK, te firma „Konstrukcije“ Mostar  ometali posjed Vrhbosanske nadbiskupije u Travniku. Iz ovog rješenja je vidljivo da su na dijelu posjeda Vrbosanske nadbiskupije, odnosno KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, postavili ogradu prilikom izvođenja radova na drugoj fazi izgradnje objekta Kantonalnog arhiva.

Rješenjem suda naloženo je uklanjanje ograde i vraćanje nekretnine u prvobitno stanje.

Pred Općinskim sudom u Travniku danas je trebala biti  održana glavna rasprava po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv Mješovite srednje škole Travnik za povrat dijela zgrade gimnazije čime bi se ispoštovale ranije odluke Doma za ljudska prava BiH  i presuda Ustavnog sud BiH.

Međutim, pošto nisu bili ispunjeni procesni uslovi sudac Azer Ulemić odgodio je glavnu raspravu u ovom slučaju za narednu sedmicu. Naime, Mješovita srednja škola Travnik opunomoćila je travničkog advokata Irsana Kukića da je zastupa u ovom sporu, a kako mišljenja vještaka građevinske i ekonomske struke nisu na vrijeme dostavljena glavna rasprava je odgođena za narednu sedmicu.