Politika

Kome smeta privatizacija SRC „Vlašić“?

 

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je zahtjev za reviziju koji je podnijela Agencija za privatizaciju Srednjobosanskog kantona (SBK) u slučaju privatizacije Spotsko-rekreacionog centra Vlašić (SRC Vlašić)  koji je u procesu privatizacije kupila firma „Ozon“ iz Travnika. Ovom presudom Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je ranije presude Općinskog suda Travnik i Kantonalnog suda  Novi Travnik koji su odbili tužbe Agencije za privatizaciju SBK koja je tražila da se zbog nerealizovanih ulaganja u drugoj godini isplati kazna u iznosu od čak 4,2 miliona KM i 74.902 KM zbog neizvršenja ugovorene obaveze.

-U toku postupka je utvrđeno da je tuženi platio kupoprodajnu cijenu u iznosu od 580 hiljada KM, da je preuzeo predmet kupoprodaje, ali da njegova ulaganja u drugoj godini nisu realizovana uslijed promjenjenih okolnosti. – stoji u pojašnjenju presude.

Naime, na lokalitetu za koji je „Ozon“ dobio koncesiju za izgradnju ski staze sa ski-liftovima od vrha Makovac prema vrhu Pavo na jednom dijelu koncesiono područje se preklapa sa minskim poljem. Ukupna površina staza unutar minskog polja iznosi 3,6 hektara. Još jedan od razlog zbog kojih nije bilo moguće nastaviti investicioni ciklus jeste parnični postupak po tužbi porodice Miletić zbog parking prostora koji obuhvaća parcele obuhvaćene koncesijom.

Interesantno je da su sva tri suda preporučila stranama u postupku da se ovaj projekat kroz ugovor realizuje, a ne da se kažnjava kroz ugovornu kaznu. O ovoj temi prije presude Vrhovno suda F BiH diskutovalo se i na Vladi SBK. Pljuštale su optužbe. Ostaje pitanje kome je u interesu stalna revizija i pritisak na uspješne slučajeve privatizacije, dok su brojne neuspješne privatizacije i upropaštene firme prošle nezapaženo. Budžetskim korisnica ostaje da plate troškove izgubljenih sudskih sporova, a Agencija već dugo vremena radi od pozajmljenih sredstava Vlade SBK.