BiznisInvesticije

Kompanija GS TM Travnik otvorila novu proizvodnu halu

U vrijeme kada se svijet suočava sa mnogobrojnim izazovima, GS-tvornica mašina Travnik d.o.o. nastavlja širenje proizvodnih kapaciteta. Simbolično, u godini kada GS TMT obilježava 70 godina postojanja, danas je otvorena još jedna proizvodna hala ukupne površine 3.230 m2, vrijedna 2.5 miliona KM.

 

Danas GS-Tvornica mašina Travnik zapošljava 507 zaposlenika prosječne starosti 35 godina,  ostvaruje prihod od 64 miliona KM, s udjelom izvoza od 99%. Ukupne investicije GS-TMT za period 2005-2022 iznose 42 milona KM. Proizvodimo zavarene konstrukcije sa mehaničkom obradom i antikorozivnom zaštitom za vodeće evropske kompanije na polju strojogradnje.

Svu dobit uglavnom reinvestiramo u nove proizvodne pogone i modernu tehnologiju za proizvodnju. Ove godine pokrenuli  smo proizvodni pogon u Zenici gdje trenutno radi 40 radnika, sa tendencijom rasta, a započela je izgradnja pogona u Rami za 250 radnika.

S obzirom na globalnu klimatsko energetsku krizu, intenzivno radimo na energetskoj neovisnosti izgradnjom vlastitih fotonaponskih elektrana. Konstantnim ulaganjem u tehnološki razvoj težimo implementaciji Industrije 4.0 uz CO2 neutralnu proizvodnju.

Kao jedna od vodećih kompanija u mašinskoj industriji u regiji, GS-TMT d.o.o. značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta života svojih zaposlenika, ali i ostalog stanovništva grada Travnika, kao i cijelog Srednjobosanskog kantona kako svojim poslovanjem tako  i aktivnim sudjelovanjem u javnom, kulturnom, obrazovnom i gospodarskom životu.

Od 2019. godine 10% dobiti se usmjerava za podršku projektima u zajednici, pomažemo različita udruženja, sponzoriramo nekoliko dječijih sportskih klubova, priređujemo i finansiramo kulturne i sportske događaje, stipendiramo đake i studente.

 

Snježana Koepruner: Investicija vrijedna 2,5 miliona maraka

 

 

Kratak osvrt na historiju

 

  1. godine, u vrijeme kada u Jugoslaviji nastaju najveći industrijski giganti, osnovan je vojno-poslovni kompleks „Bratstvo – Novi Travnik (BNT)“, a u sklopu njega i „Tvornica generalnog remonta mašina”.

 

70-ih godina sa stotinjak zaposlenih radnika, u tvornici su se proizvodili i izvozili u Južnu Ameriku priključci za poljoprivredne mašine.

 

  1. otvorena je druga po redu proizvodna hala sa aneksima.

 

Od 1991. godine sa 370 zaposlenika proizvodi: opremu za poljoprivredu i šumarstvo, vitla, prese za kablove i opskrbljuje domaće tržište strojnim dijelovima.

 

  1. godine se odvaja od „Bratstva“ postaje neovisna i posluje pod nazivom „BNT Tvornica mašina Travnik“.

 

  1. godinu obilježava početak saradnje sa njemačkom firmom Global Sourcing, te dobija prvi ugovor sa velikom evropskom kompanijom Messer cutting and welding.

 

Privatizacijom 2004. godine, tvornica prelazi u stopostotno privatno vlasništvo, a većinski dio posjeduje njemačka kompanija Global Sourcing sa dijelom tadašnjih zaposlenika i mijenja naziv u „GS-Tvornica mašina Travnik”.

U to vrijeme radi sa 52 zaposlenika prosječne starosti 50 godina, prihodom od 830.000 KM, udjelom izvoza od 5% i naslijeđenim dugovima od 2,8 miliona KM.