Kultura

Koncert u povodu Nove 1438. Hidžretske godine

Medžlis Iz Travnik u saradnji sa Općinom Travnik i Centrom za kulturu Općine Travnik, kao partnerima u projektu, organizira koncert povodom nastupanja Nove hidžretske 1438. godine.

Koncert će se održati u Centru za kulturu 1. oktobra 2016. godine sa početkom u 19:00 sati. U programu će nastupiti Hor imamam Medžlisa IZ Travnik, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese, Tamburaški orkestar Centra za kulturu Travnik i Ženski hor Centra za kulturu Travnik.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 1. oktobra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1438. hidžretske godine, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Inače, u subotu 1. oktobra sa zalaskom sunca nastupa Nova 1438. hidžretska godina. Muslimani širom svijeta proslavljaju hidžretsku godinu koja je nastupila.

Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine prema gregorijanskom kalendaru.

Hidžretska godina traje blizu 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego godina prema sunčevom kalendaru, što čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.