Centralna BosnaInfo

KŠC „Petar Barbarić“ Travnik  započeo obilježavanje 20 godina obnove rada

Nakon susreta sjemeništaraca s njihovim župnicima i pobožnosti Petru Barbariću, uslijedilo je misno slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić  u koncelebraciji s biskupom Tomom Vukušićem, vojnim ordinarijem, mons. Pavom Jurišićemmons. Matom Janjićem, travničkim dekanom i ostalim mnogobrojnim svećenicima.

 

 

Tom prigodom, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u današnjoj svečanosti obilježavanja ove značajne obljetnice.Svečanost obilježavanja nastavljena je u auli škole gdje je upriličena prigodna akademija.

 

U svom kratkom obraćanju, rektor sjemeništa don Željko Marić podsjetio je na povijest sjemeništa od 1882. do 1945. kada je imovina oduzeta i rad zabranjen, potom na 1998. kada je nadbiskup vrhbosanski donio odluku o obnovi rada zajedno s novoosnovanim Katoličkim školskim centrom Petar Barbarić. Istaknuo je 20. godišnjicu obnove rada, te same početke koji su bili jako teški kada je riječ o samom radu i povratu imovine koji ni do danas nije izvršen. Također, kazao je kako su ovaj Centar i sjemenište tu kako bi osigurali ostanak i pomogli u opstanku Hrvata Središnje Bosne.

 

(Ured Predsjednika F BiH)