Izbori

Ljubinka Atanasijević: Postojeća zakonska rješenja o pravima i naknadama porodilja u SBK diskriminirajuća

U utorak, 20.09.2022.godine, održana je vjerovatno zadnja sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona u ovom sazivu, na čijem dnevnom redu se našao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom SBK/KSB.

 

Ljubinka Atanasijević, zastupnica SDP BiH u Skupštini SBK, svojim amandmanima pokušala je barem djelomično izjednačiti prava majki-porodilja u ovom Kantonu, s pravima koje porodilje imaju drugim kantonima. To se u prvom redu odnosilo na porodiljsku naknadu u iznosu od 1.000 KM mjesečno u toku 12 mjeseci čime bi se olakšali prvi mjeseci života bebama i njihovim majkama. Na žalost, prioriteti vladajuće SDA-HDZ koalicije su drugačiji, tako da ovi amandmani nisu podržani, iako se Vlada SBK uporno hvali enormnim punjenjem budžeta.

 

-Smatram da su postojeća zakonska rješenja o pravima i naknadama porodilja u Srednjobosanskom kantonu diskriminirajuća u odnosu na druge kantone u FBiH.  Novim zakonskim rješenjima bi se ta diskriminacija ublažila, a dugoročno bi ostvarili pozitivan utjecaj na prirodni priraštaj stanovnika u Srednjobosanskom kantonu. Za provođenje ove izmjene Zakona bit će potrebna i dodatna finansijska sredstva u iznosu od dodatnih 7.200.000,00 KM bazirajući se na dosadašnjim izdvajanjima iz Budžeta, te statističkim podacima o broju novorođenih na području Srednjobosanskog kantona (1.825 djece) u 2021.godini, što vjerujem da je mali iznos u odnosu na činjenicu da je samo u 2021.godini negativni prirodni priraštaj, odnosno razlika između broja umrlih i novorođenih na prostoru našeg Kantona iznosila 1.223! Toliko je građana ovog Kantona, samo u 2021.godini, više umrlo nego što je rođeno. Kada tome dodamo činjenicu da se sve veći broj mladih bračnih parova s našeg Kantona odlučuje na zasnivanje porodice u drugim kantonima s kvalitetnijom socijalnom zaštitom, a posebno u Kantonu Sarajevo, mislim da će podaci za ovu godinu biti još više poražavajući.“ – istakla je Ljubinka Atanasijević, prilikom objašnjavanja ovih amandmana, iznoseći zastrašujuće podatke drastičnom padu broja stanovnika Kantona i to bez podataka o iseljavanju u druge dijelove Bosne i Hercegovine ili inostranstvo.

U nedjelju, 2. oktobra, imamo priliku da olovkom promijenimo vlast koja se ne brine za našu budućnost i našu djecu. Zato, pamet u glavu, i izaberite da svane dan!“ – poruka je Ljubinke Atanasijević, kandidatkinje SDP BiH na broju 2 liste SDP BiH za Skupštinu Srednjobosanskog kantona.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript