Život

Merhametova narodna kuhinja u Travniku obezbjeđuje jedini obrok za preko 250 građana Travnika

 

Svaki dan 257 korsnika usluga Merhametove Narodne kuhinje u Travniku dobije jedan kvalitetan obrok. Jedan broj obroka svaki dan vozi se u travničko naselje Turbe. Da bi ovi bili pripremljeni svakoga dana zaslužni su Kenan Vrabanjac, direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“, Kadira Musić, šefica kuhinje, kuharica Mineta Dautović i vozač Senahid Ćosović.

Direktor Kenan Vrbanjac ističe kako su korisnici usluga Narodne kuhinje svih nacija i iz raznih društvenih slojeva.

-Naši korisnici su iz raznih slojeva društva od osoba u stanju socijalne potrebe, preko starih osoba koje nemaju nikoga do romske populacijei povratničkih porodica. Tu imamo i mlađih ljudi, porodica sa više djece. Imamo čak jednu porodicu sa 11 članova kojoj je jedini izvor prihoda jedna penzija i niko nema posla. – kaže direktor Vrbanjac.

Tokom sedmice na jelovniku su svaki dan supa i jelo sa mesom, nekad krompir, nekad riža, bosanski lonac, grah ili tjestenina, ali svaki obrok je pripremljen sa mesom kažu nam u Narodnoj kuhinji u Travniku.

narodna_kuhinja

Ismet Sefer, jedan od povremenih korisnika kuhinje kaže nam je da je zadovoljan obrocima.

-Ni kod kuće nije bolje. Ja nisam ovdje stalno. Povremeno  koristim usluge kuhinje. – govori nam Ismet.

Jasmin Odžačkić koristi usluge narodne kuhinje već četiri godine.i zadovboljan je.

– Fino mi je. Dobro je i ne može biti ljepše. Ručak imam i ni kod kuće mi nije bolje. – kaže nam  Jasmin.

Da bi obroci bili kvalitetni zaslužni su donatori i ljudi dobre volje koje podržavaju rad Narodne kuhinje.

-Da bi radili u kontinuitetu i osigurali kvalitetne obroke za sve naše korisnike, svakoga dana pomažu nam Općina Travnik, Srednjobosanski kanton, naši donatori i članovi MDD „Merhamet“. Imamo trenutno 400 članova „Merhameta“ koji svakog mjeseca plaćaju članarinu. Važno je napomenuti i imanje u Zavidovićima sa kojeg dobijamo namirnice, a tu je i jedan mali pogon za proizvodnju tjestenine. – govori nam direktor Vrbanjac.

 

Narodne kuhinje u četiri općine

 

Regionalni odbor Merhameta iz Travnika brine za rad još tri narodne kuhinje u Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu. U četiri narodne kuhinje hrani se 700 građana iz četiri općine.

-U prevodu to znači da treba osigurati 20 tona brašna svaki treći mjesec samo  da osiguramo hljeb za sve korisnike. Računi za struju su zaista veliki jer imamo i komore gdje držimo meso i povrče sa našeg imanja. Ostale artikle kupujemo u trgovina. – rekao nam je direktor Regionalnog odbora „Merhameta“, Kenan Vrbanjac.