Miralem Prijić donirao dva mikroskopa za MSŠ Travnik

Danas je Mješovita srednja škola Travnik imala čast ugostiti Miralema Prijića koji je ovom prilikom za potrebe nastavnih aktivnosti donirao dva National Geographic. mikroskopa. Mikroskopi imaju tri leće: 4x/10x/40x, sa pripremljenim slajdovima i biološkim kompletom uz mogućnost fotografisanja i kroz mobitel. Isti će služiti i za potrebe obrazovnog procesa nastave biologije i praktične nastave medicinske grupe predmeta.

Miralem Prijić je rođen u Bugojnu, a do 1992. godine je živio u Gornjem Vakufu.  Nakon početka rata napušta BiH i do 1999. godine je sa porodicom boravio u Njemačkoj, nakon čega se sele u SAD. U Americi je diplomirao biologiju i antropologiju, a bio je uposlen u mnogim istraživačkim laboratorijama. Jedna od njih je bila Langer laboratorija na M.I.T-u koja je najveća laboratorija za biomedicinsko inžinjerstvo i mjesto gdje je stvorena kompanija Moderna.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Na M.I.T-u je istraživao bolje uslove rasta za odrasle matične ćelije i radio na projektima praveći inzulinske gelove koji se oslobađaju u tijelu tokom dužeg vremenskog perioda. Kasnije je radio za privatne kompanije uključujući Sarepta Therapeutics, gdje je pomogao u stvaranju lijeka za mišićnu distrofiju.  Miralem Prijic ima i magistarski rad iz oblasti socijalne politike sa tezom o izgradnji jačeg okvira zdravstvene sigurnosti u Bosni i Hercegovini protiv pandemija kao što je COVID.

Svoja iskustva je danas podijelio i sa učenicima Mješovita srednja škola Travnik.

Ističe da ulaganjem u nauku, obrazovanje i inovaciju može biti naš izlaz iz loše ekonomske situacije, povećat gospodarstvo i stvoriti novu generaciju mladih ljudi koji imaju sposobnost da kritički analiziraju i rješavaju probleme u svom društvu.