BiznisTehno

Na Univerzitetu u Travniku počeo 6. GeTID&teh

 

 Šesti međunarodninaučno-stručni simpozij grafičke tehnologije i dizajna, multimedije i informacionih tehnologija GeTID&teh 2017 kojeg već pet godina uspješno organizuje Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku počeo danas u Travniku.

Na svečanom otvaranju goste su pozdravili dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, načelnik općine Admir Hadžiemrić, te prof.dr. Klaudio Pap, dekan Grafičkog fakulteta u Zagrebu.

 

 

-Ovaj već  tradicionalni simpozij, koji se ove godine održava šesti put, usmjeren je na inovacije u grafičkim tehnologijama te razmjenu iskustava i ideja koje su pokretač novih vrijednosti u sklopu privrednih, ekonomskih i društvenih kretanja.- kažu organizatori.

U radu ovog simpzijuma učestvuju javni i privatni univerziteti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

U uvodnom dijelu motivacijski govor održala Snježana Koepruner, direktorica GS Tvornice mašina Travnik u čijem krugu i štamparija GS Print. Govorila o putu napretka nekada male tvornice do rezultata koji se postižu danas, a posebno se osvrnula na problem nedostatka kvalifikovane radne snage sa kojim se suočava privreda.

Između ostalih aktivnosti, ove godije je planiran  studentski  panel na temu:  Vizija grafičke struke iz perspektive studenta.  Pored studenata i profesora Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, sudjelovanje na panelu potvrdili su i Prirodnoslovnotehnički fakultet Univerziteta u Ljubljani, Sveučilište Sjever iz Varaždina – Hrvatska, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Banja Luci, Fakultet tehničih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu.

Na ovogodišnjem GeTID-u će, pored izlaganja radova  uglednih profesora i stručnjaja iz regije, svi sudionici u ime svojih fakulteta izložiti i prezentaciju kojom će predstaviti svoju viziju grafičkog inženjera u odnosu na okolnosti i spremnost na promjene, a sve će to biti odličan uvod za okrugli sto koji će se održati drugog dana simpozija.