InfoTravničani

Načelnik Hadžiemrić posjetio učesnike „Marša mira“ iz Travnika

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić sa saradnicima posjetio je danas dvije grupe Travničana koje su krenule na “Marš mira 2019” put Srebrenice.

 

 

Na pohod ka Srebrenici Travničani su ove godine po 14. put krenuli u organizaciji Planinarskog društva “Vlašić” i uz podršku Općine Travnik, te druga u organizaciji Muftijstva travničkog. Svi učesnici “Marša mira” iz Travnika osjećaju se dobro, mada je prehodne noći padala jaka kiša, koja je učesnika pohoda pratila i tokom današnjeg dana.

 

Završena je druga etapa Marša mira, kojim se odaje pošta žrtvama genocida u Srebrenici i u kojem je ove godine više od 5.000 ljudi iz cijelog svijeta. Druga etapa je najteža na putu dugom 100 kilometara.

Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, planirano je da se u srijedu, po prvi put, nastavi kretanje autentičnom rutom kojom su prošli preživjeli Srebreničani 1995. godine. Ta dionica je tek nedavno razminirana. Pješači se 30 kilometara dnevno, po veoma zahtjevnom terenu. Marš mira počeo je u ponedjeljak iz sela Nezuk kod Tuzle, a trodnevno pješačenje završava u srijedu u Potočarima.

Marš mira prolazi trasom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).