Život

Nana Fahrija plete čarape da bi prehranila sebe i unuka

 

U podvlašićkom selu Dub u kojem se većina stanovnika bavi stočarstvom živi i nana Fahrija Fuško (65) koja već nekoliko godina vodi brigu o četrnaestogodišnjem unuku nakon razvoda njegovih roditelja. U jednoj prostoriji u prizemlju kuće oni svaki dan vode bitku da prežive. Oboje hronični bolesnici koji uz bitku za preživaljavanje moraju dobiti i bitku da osiguraju sredstva za lijekove.

-Ova prostorija u prizemlju je sve što imam i to mi je pripalo. – pojašnjava Fahrija.

Nana Fahrija nema nikakvih primanja, nema penziju i živi od novca koji zaradi pletući vunene čarape, te od jednokratne novačne pomoći.

-Udovica sam od 1988.godine. Čovjek mi je umro, bavio se stočarstvom. Teško sam bolesna, imam probleme sa kičmom,a  i unuku koji živi kod mene je bolestan. Svaki dan uzima terapiju i plaćamo odlaske na ljekarske preglede u Sarajevo gdje idemo svakih šest mjeseci. Narod mi dadne vune i pletem čarape. To prodam i i tako preživaljavamo. – kaže nam nana Fahrija.

Četrnaestogodišnji unuk nije želio da govori, ali nana najviše brine za njega i njegovu budućnost. On po preporuci ljekara svaki dan uzima hormonsku terapiju. Troškovi ovog preparata su pokriveni, ali sve ostalo što je potrebno za uzimanje terapije Fahrija i njen unuk prisiljeni su sami da se snalaze. Tako se snalaze i za prevoz kada odlaze na kontrole u Sarajevo.

-Završio je osnovnu školu u Mehuriću. Vrlodobar je učenik. Želja mi je da upiše srednju školu  i da mu bar osiguraju mjesečnu kartu da može na jesen ići u Travnik u školu. – govori nam nana Fahrija pokazujuću potvrde iz Općine Travnik i Centra za socijalni rad Travnik da nema primanja.

 

S vremena na vrijeme, od Općine Travnik dobiju jednokratnu pomoć od 100 KM. Svi koji žele pomoći nani Fahriji Fuško i njenom unuku mogu se obratiti na telefon 062 092 437.