Lifestyle

Neobična kolekcija Travničanke Murise Purić

 

Travničanka Murisa Purić, penzionisana medicinska sestra, ima neobičan hobi, već nekoliko godina sakuplja figurice slonova i kolekcija je dostigla preko 250 različitih figurica. Figure i figurice slonova koje posjeduje ova Travničanka su od različitih materijala metala, keramike, drveta i plastike.

-Nisam tako davni ni počela sa sakupljanjem, prije nekih šest godina. Imala sam par slonova i onda hajde da sakupim sedam i to je kažu za sreću. Tako je krenulo i onda ko je dolazio ili negdje išao, tako je i donosio figurice slonova. Onda sam i ja počela kupovati. – priča nam gospođa Murisa.kolekcija_slonovi2

Figurice iz kolekcije gospođe Murise su doslovno iz svih krajeva svijeta od Južne i Sjeverne Amerike, preko evopskih zemalja, to figurica iz Afrike i azijskih zemalja.

-Imam iz Južne Afrike, Afganistana, Iraka, Grčke, Švajcarske, Njemačke, Španije. Sin mi uvijek kaže što pare trošiš kad ti mi donosimo. Ali ne mogu ja kad ugledam neku figuru slona koju nemam, ja to odmah moram kupiti.  – govori gospođa Murisa.

Preko 250 različitih figura slonova zauzima nekoliko polica u stanu, a čišćenje figurica postaje sve teže za ovu šezdesetosmogodišnju penzionerku iz Travnika koja je svoj radni vijek provela radeći u travničkoj Bolnici.

-Jedan dan uzmem da počistim jednu policu. Što mogu stavim u mašinu, a što ne može čistim čarobnom krpicom. – pojašanja gospođa Murisa.

Zbog novih figurica nedavno su u stanu postavljene i nove police.

 

murisa_puric

 

 

Najviše figurica donosi sin

Za Murisin hobi svi znaju, tako da svi donose figurice slonova sa svih strana.

-Najviše figurica donosi sin iz Iraka. Njemu opet donose njegovi prijatelji. Dobijam i od rodice iz Sarajeva. Od brata mi kćerka pošalje iz Njemačke. Uglavnom svi su upoznati i svi donose. Jedna rodica bila na moru pa nije mogla naći slona i kaže mi da pređem na sakupljanje figurica magaraca. Najinteresantniji mi je ovaj primjerak koji su kupili sin i snaha u Sarajevu. To je ručni rad „slon u slonu“. – ističe Murisa Purić.