ObavještenjaTravnik

Obavijest građanima za preventivne mjere zaštite od požara

U cilju poduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, molimo građane i pravna lica na području općine Travnik, koji nisu do sad očistili svoje dimnjake da to učine, kako bi izbjegli negativne posljedice tokom grejne sezone i uzrokovanja štete po ljude i materijalna dobra, radi neodržavanja istih, saopćili su iz Općine Travnik

 

 

U slučaju da se prilikom čišćenja ili kontrole dimnjaka primjeti njegovo oštećenje, potrebno je pristupiti obaveznoj sanaciji dimnjaka. Upozoravajući signali da je došlo do zapaljenja dimnjaka: karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja,  jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal, let iskri iz grla dimnjaka, karakterističan miris paleži.

U slučaju da je došlo do požara dimnjaka: obavezno pozovite na besplatane telefoske brojeve VATROGASCE 123 za dojavu o požarima ili Kantonalni centar civilne zaštite 121, prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (ložište), obavijestite susjede o događaju i neizlažite se opasnosti. Ne smije se voda ulijevati u dimnjak.

Također, molimo roditelje da svojoj djeci skrenu pažnju na opasnost od vatre, požara i načina dojave opasnosti.

 

(Općina Travnik)