Info

Obilježena 26-ta godišnjica formiranja Armije BiH i 24-ta godišnjica 7. Korpusa Armije R BiH

Danas je u Travniku održana centralna manifestacija obilježavanja 26. godina od formiranja  Armije Republike BiH i 24. godine od osnivanja 7. Korpusa Armije R BiH.

 

Delegacije sa državnog, federalnog, kantonalnog i općinskih nivoa vlasti, te delegacije temeljnih boračkih organizacija danas  su na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku položile cvijeće, a imami Medžlisa Islamske zajednice Travnik proučili su dovu za šehide.

Svečana akademija održana je u Centru za kulturu općine Travnik.  Obračajući se na svečanoj akademiji predsjednik Organizcionog odbora, Tahir Lendo, pozvao je sve da se uključe u realizaciju projekta Monografije 7. Korpusa koja bi trebala biti završena naredne godine na 25-tu godišnjicu formiranja ove vojne formacije.

Iako je formiran tek 7. aprila 1994. godine 7. Korpus Armije R BiH dao je veliki doprinos odbrani BiH svojim oslobodilačkim pohodima, kazao je penzionisan general Fikret Ćuskić, koji je bio zamjenik komandanta 7. Korpusa. Prema njegovim riječima „Ljuti korpus“ ostat će zapamćen po dvije operacije „Kupres“ i „Vlašić“.

 

Operacija “Kupres”

-Operaciji “Kupres” predhodio je niz uspješnih akcija jedinica iz sastava Operativne grupe “Zapad”. Kada smo uvidjeli da je oslobođenje Kupresa neminovno i da četnici ne mogu braniti uvukli smo HVO  da uđu u Kupres i u ponovni sukob sa četnicima. Kako je tada kazao naš komandant rahmetli general Alagić  “dali smo Hrvatima priliku da na Kupresu vrate izgubljeno dostojanstvo”. I najveći dobitak u toj operaciji je ponovno uvlačenje HVO i 1. Gardijskog zdruga  u sukob sa četnicima. – kazao je general Ćuskić.

 

 

Operacija “Vlašić”

Operacija “Vlašić” dugo je planirao kazao je general Ćuskić, a njen značaj opisao na sljedeći način:

– Ta operacija imala je veliki odjek u regiji i u svijetu. Skinuta je “kapa RS”,  kako je govorio zločinac Karadžić. Slika o Armije R BiH promjenjena je i kod naših prijatelja i kod naših neprijatelja. – rekao je Ćuskić koji  se prisjetio i američkog generala koji je gledajući Vlašić iz Turbeta konstatovao “kako je operacije nemoguća i da neće uspjeti”.

General Ćuskić prisjetio se i oslobađanja Donjeg Vakufa kada su Donjevakufljani odmah nakon ulaska jedinica 7. Korpusa krenuli da se vraćaju svojim kućama.

 

Povratak u Krajinu

-Kolona Krajišnika koja je krenula iz Travnika bila duga 15 kilometara! Nakon Kupresa trebali smo proći kroz Livno, a HVO je bio majstor za punktove. Susreo sam se sa Blaškićem u Livnu i zamolio me samo da sve prođe bez incidenata uz opasku  kako nikad “ljiljani” nisu prošli kroz Livno. Tog dana je prošla kolona duga 15 kilometara bez incidenata. – prisjetio se general.

Nakon uspjeha u oslobađanju dijelova Bosanske Krajine i  odbijanja kontara napada VRS i Belih orlova,  zločinci Mladić i Arkan uvidjeli su  snagu  7. Korpusa.

 

Prisutnima na svečanoj akademiji u Travniku obratili u se i Selmo Cikotić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, dopredsjednica F BiH, dr. Melika Mahmutbegović, te načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić. Manifestaciji u Travniku prisustvovali su i članovi porodice rahmetli generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta 7. Korpusa A rmije R BiH. Nizom događaja u proteklih mjeseca dana u Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu obilježena je 24 -ta godišnjica od formiranja 7. Korpusa Armije Republike BiH.