Obilježena obljetnica oslobođenja Jajca

 

Danas je obilježena 22. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca, kada su združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Obilježavanje je započelo svečanim mimohodom veterana uz isticanje zastava ratnih postrojbi hrvatskih snaga, zatim je nastavljeno koncelebriranom misom koju je predvodio fra Jure Tokalić koji je u svojoj propovijedi naglasio da je ovo naša zemlja:

“Tko kaže da ovdje nema života, taj je lažov i prevarant. Poručujem vam da se oduprete svađi, neslozi, zavisti, svim zlim ljudima. Pozivam vam vas na slogu, ljubav, a prije svega na zajedništvo koje nam je danas itekako potrebno”, istaknuo je fra Jure te dodao:

“Budimo spremni na ljubav i praštanje i ostanimo ovdje na svojim ognjištima.”

Obilježavanje 22. obljetnice nastavljeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg spomen obilježja svim poginulim braniteljima te svečanom akademijom.

U prigodnom obraćanju Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara naglasio je da su svi nazočni s pomiješanim osjećajima, među kojima su najjači osjećaj tuge zbog svih stradanja i osjećaj ponosa zbog pobjede združenih snaga HVO-a.

“Poklanjam se svakoj žrtvi, svakom poginulom i umrlom branitelju koji je svojim životom oslobodio područja na kojima smo se borili. Zato ih se danas s ponosom i prisjećamo. Ne smije nitko nijekati ni mijenjati povijest, a zastava koja se vijori na Tvrđavi kao simbol slobode u Jajcu ne bi trebala smetati nikom, ni učenicima na svjedodžbi, ona je simbol stabilnosti općinske vlasti, a opet smeta kao da je neprijateljska.

Zato u zajedničkoj borbi za pravdu i istinu, za dobro svakog čovjeka u BiH, budućnost trebamo graditi na istini i pravdi jer samo tako gradimo mir.” poručio je Predsjednik Federacije BiH.