Izdvojeno

Obrazovali 254 učenika od kojih je 53 steklo akademsko zvanje!

 

Srednja glazbena škola Jakova Gotovca u Novom Travniku jedina je srednja umjetnička škola na prostoru Srednjobosanskog kantona, a ove jeseni obilježava vrijedan jubilej,  20 godina rada. Tokom dvije decenije u ovoj obrazovnoj ustanovi svoje znanje unaprijedilo je 254 mladih ljudi od kojih je 53 kasnije završilo muzičke akademije, a neki su stekli zvanja magistara i doktora nauka.

-Ovdje posebno želim istaknuti našeg bivšeg učenika Milana Lucića, koji je prvi doktor klavira u BiH. Trenutno 26 naših bivših učenika studira na muzičkim akademijama u Sarajevu, istočnom Sarajevu, Mostaru i Zagrebu.  – ističe direktorica škole, Ivanka Vrhovac.

ivanka_vrhovac

Trenutno škola ima 55 učenika koji se obrazuju na odsjecima za klavir, harmoniku, violinu,saksofon,klarinet, gitaru i solo pjevanje. Obrazuje ih 15 profesora od kojih su njih devet nekada bili učenici ove škole.

-Radim u srednjoj glazbenoj školi već deset godina. Profesorica sam klavira. Inače, bivši sam učenik ove škole i drago mi je da sam nastavila predavati u ovoj obrazovnoj ustanovi. – kaže nam profesorica Andrijana Lončarević.

Anita Laštro, profesorica klavira i korepeticije radi već devet godina.

-Jako mi je drago da radim posao za koji sam se školovala, da imamo dobre uvjete i da ima dovoljno učenika u našoj školi. – kazala nam je profesorica Laštro.

srednja_glazbena_skola2

Učenici u Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca dolaze u Novi Travnik iz svih općina Srednjobosanskog kantona. Neki od njih tokom sedmice i borave u Novom Travniku kako bi učili ono što vole. Učenice Ema Blažević iz Novog Travnika  i Ana Šuta iz Bugojna kazale su nam kako su zadovoljne uslovima u školi i sa nastavnim osobljem. I učenici i nastavni kadar su svih nacija čime se baš ne mogu pohvaliti druge obrazovne institucije u srednjoj Bosni.