Info

Očekuje nas nadprosječno toplo vrijeme, a potom padavine!

 

Federalni hidrometeorološki zavod je objavio vremensku prognozu za prvu polovinu avgusta. Kako se očekuje, prva sedmica avgusta u Bosni i Hercegovini bit će pod utjecajem toplih zračnih masa, koje će pristizati sa sjevera Afrike. Ove zračne mase uslovit će suho i natprosječno toplo vrijeme.

Makimalne temperature zraka u centralnim područjima Bosne dosezat će do 38 stepeni, a u sjevernim krajevima i do 40 stepeni Celzijevih. U Hercegovini najveće temperature kretat će se do 42 stepena. Minimalne temperature zraka kretat će se između 15 i 20 stepeni Celzijevih u Bosni, a u Hercegovini i do 25 stepeni.

Najtopliji period očekuje se od srijede (2. avgusta) do nedjelje (6. avgusta).  Za dane vikenda može doći i do razvoja  oblačnosti i pojave kratkotrajnih pljuskova.

U većem dijelu druge sedmice avgusta, neće doći do značajnije promjene vremena. Zadržat će se i dalje suho i natprosječno toplo vrijeme. Maksimalne temperature zraka kretat će se do 40, sporadično i do 41 stepen. Pad temperature zraka moguć je od četvrtka (10. avgusta). Pred sam kraj ovog prognoziranog perioda očekuju se padavine.