Hronika

Određen pritvor Nedžadu S. i Editi R. izbog ubistva starice u Gornjem Vakufu

 Nakon hapšenja zbog zbog sumnji da su počinili razbojništvo i ubistvo 70-godišnje Almase Bilkić iz gornjevakufskog gradskog naselja Gornja Mahala, na Kantonalnom sudu u Novom Travniku danas je određen jednomjesečni pritvor Nedžadu S. (22) iz Viteza i Editi R. (39) iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Novom Travniku.

Almasa Bilkić (70)  pronađena je vezana i zadavljena u porodičnoj  kući 13. marta ove godine. Kako je uhapšeni Nedžad priznao policiji, zajedno sa dvojcem iz Zenice, Zikretom S. (25) i Ahmedom I. (21), za kojima će biti raspisane međunarodne potjernice, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11. marta u noćnim satima došli su do kuće žrtve, provalili ulazna vrata, te svladali staricu koju se vezali ljepljivom trakom.

U kući su pronašli novac u ukupnoj vrijednosti od oko 4.000 KM, a ukrali su i zlatni nakit kojeg su za 700 KM prodali u Zenici.

Nakon razbojništva odbacili su i uništili dokazne materijale kao što su odjeća i obuća, te pobjegli u Holandiju, odnosno Švedsku, odakle se Nedžad vratio nakon čega je uhapšen.