Kult ART

Održana promocija knjige „PJESMOM UPOZNAJEMO BH GRADOVE“ – muzička stihobojanka

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, stoljećima su se, ostavljajući traga, smjenjivale različite tradicije i različite kulture. Svaka od njih je svoje specifičnosti, svoje osnovne odlike, djelimično prenijela u živote, kulturu i običaje naroda ovih prostora.

Osim običaja, kao oblika nematerijalne kuturne baštine i različite građevine i objekti su nastali pod tim raznolikim utjecajima. Sve to je rezurtiralo time da se , danas, na prostoru Bosne i Hercegovine, u istom gradu, u istoj ulici, nerijetko nalaze zdanja koja su karakteristična kako za istočnjačke tako i zapadnjačke kulture. Hodajući između tih građevina, veoma često, steknete dojam da ste istovremeno u više različitih kultunih sredina, različitih društvenih uređenje.

Eklektično okruženje, u smislu gore navedenog, uz životnu sredinu u kojoj je priroda na najljepši mogući način podarila i obojila ovaj prostor čistim rijekama, planinama, bogatim pašnjacima, blagim zimama i toplim ljetima, čini ovo podneblje idealnim za život čovjeka. Upravo zahvaljujući navedenom ljudi koji ovdje obitavaju, su od svakog ko je na bilo koji način obitavao na ovom prostoru, usvojili dio utjecaja i kreirali vlastiti životni stil i navike koje u konačnici tvore njihov preopoznatiljiv identitet.

Sve navedeno, insporisalo je autore da objave knjigu pod naslovom „PJESMOM UPOZNAJEMO BH GRADOVE“ – muzička stihobojanka.

U knjijzi su na zanimljiv, interesantan, nesvakidašnji način oblikovani kako stihovi tako i crteži, predstavlili gradove Sarajevo, Travnik, Mostar, Banja Luku, Jajce, Zenica, Bihać i Konjic.  Knjiga  su u okviru Kulturne manifestacije „Ilhamijini dani“, u Centru za kulturu općine Travnik promovirali autor stihova Taik Ganić i autor crteža Nermin Kozlo.

 

Besplatni primjerci knjige uručeni su svim prisutnim, a dio tiraža će biti dostavljeni Obdaništu Travniki Dječijem odjeljenju Gradske biblioteke, također besplatno. Projekat je podržan od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK-KSB i BZK Preporod Travnik.