Sport

Održano 14. “Pješačenje do zdravlja”

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Sportski savez SBK/KSB u saradnji sa Sportskim savezom općine Jajce, Općinom Jajce i PD ” Ćusine ” organizovali su tradicionalno 14. Pješačenje do zdravlja ”  ,  povodom 31. maja- Svjetskog dana borbe protiv pušenja pod nazivom „ S nama na putu do zdravlja“ do PD ” Ćusine ” na području Općine Jajce. Ova tradicionalna manifestacija i ove godine okupila je više od 550 učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Donji Vakuf, Bugojna i domaćina općine Jajce različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijesti građana, a posebno mladih,  o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

DSC06358

Kao i prethodnih godina za učesnike manifestacije obezbjeđen je prijevoz iz Općina SBK/KSB, roštiljada i tradicionalni grah. Nakon šetnje učesnici su imali priliku učestvovati u malonogometnom turniru  i skakanju u vrećama za najmlađe učesnike, dok je za starije učesnike organizovani povlačenje konopca koje je najiteresentnije.

Sportski savez SBK/KSB i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB nastavit će sa ovakvim aktivnostima kao jednim od načina borbe protiv ovisnosti od duhana, a sama činjenica da se broj učesnika svake godine povećava govori koliko ove dvije institucije rade na promociji borbe protiv pušenja, odnosno promociji tjelesne aktivnosti sa ciljem očuvanja zdravlja. Također, ovaj projekat doprinosi da učesnici uživaju u prirodnim ljepotama SBK/KSB.

DSC06295