Humanost

Omladina Džemata Buci u humanitarnoj akciji za dječaka iz sela Vitovlje kod Travnika 

Ti momci ne odmaraju, požrtvovano i svim srcem  žure ka onima koji ih trebaju. Ovoga puta su  otišli u Vitovlje, povratničko mjesto u blizini planine Vlašić. Maleni dječak Aldin, učenik četvrtog razreda, živi sa svojim dedom i nanom. Uslovi su teški, jer preživljavaju sa minimalnom dedinom penzijom, a uz sve to dedo je srčani bolesnik. Efendija Brkić nas je pozvao i ispričao nam ovu tešku sudbinu.

 

Dječak je tako pametan, vrijedan, aktivan u džematu, uči Kur'an i često je mujezin u džamiji. U ovom teškom i surovom vremenu, kojeg je obuzela tehnologija i novotarije, rijetkost je upoznati ovako čestito čeljade. Uzvišeni Gospodar je spustio svoju beskrajnu milost na ovog dječaka, uputio ga na put dobra. Zato je Ermin ef. Ahmić krenuo odmah sa svojim momcima u akciju za ovo hajirli dijete. Prikupljen je školski pribor, ruksak, odjeća, obuća i hrana.

Dječak već duže vrijeme ima želju za mobitelom, jer svi vršnjaci i drugari u školi imaju. Zato su mu kupili mobitel, kao posebno iznenađenje, te jedan novčani iznos u vrijednosti od 700 KM. Srce jače kuca, a duša treperi od uzbuđenja kad gleda ove hajirli ljude. Ljude koji su se našli pred teškim iskušenjem, ali nisu posustali, ostali su čvrsto vezani za Allahovo uže. Sjaj u očima i suze nisu mogli sakriti ni ovi omladinci, ali ni porodica.

Zahvalnost je bila svuda prisutna, jer njima je potrebno malo za sreću, tek da su svi zdravi i da im njihov unuk, njihov oslonac nije gladan. Allahu, Ti koji sve možeš, podari ovim ljudima olakšanje, umanji im njihovu brigu i bol, uputi njihov evlad na put dobra i uvijek ga drži u svom okrilju. Milostivi Gospodaru, sve ljude koji su učestvovali u ovoj akciji, te na bilo koji način su doprinijeli da se ovo uspješno realizuje, Ti Svemogući nagradi onako kako samo Ti nagrađuješ. Es-selamu alejkum dobri ljudi.