OO SDP Travnik: Izbori u režiji Izborne komisije!

Sedmog  oktobra 2018. godine održani su Opći izbori, na kojima su pravo glasa imali svi punoljetni građani Bosne i Hercegovine. I ovi izbori su na području Općine Travnik bili u režiji Općinske izborne komisije, koja je već potvrdila dugogodišnju  praksu neorganizovanosti, koja političke subjekte na području Općine Travnik dovede pred svršen čin.

 

 

 

I ove godine Odluka o imenovanju biračkih odbora objavljena je u petak, 5. oktobra 2018. godine, u kasnim večernjim satima, tako da je svim političkim subjektima automatski onemogućeno da ulože prigovor na Odluku, jer Izbori su bili zakazani za 7. oktobar.

 

Ovakav slučaj se desio i za Općinske izbore 2016.godine, Odluka objavljena u popodnevnim satima, 2 dana pred izbore.  Također, zbog loše organizovanosti Općinske izborne komisije Travnik, u subotu, 06.oktobra,  imenovani su pojedini birački odbori, te imenovane osobe bez iskustva, koje su otežale rad na biračkim mjestima, a  da isti nisu ni pristupili polaganju koje je bilo obavezno za sve predložene članove biračkih odbora, predsjednike, potpredsjednike i njihove zamjenike. Ovom prilikom ističemo da su posmatrači SDP BiH na nekoliko biračkih mjesta uočili kršenje Izbornog zakona, na što  smo blagovremeno reagovali  prigovorima, ali svi odgovori Općinske izborne komisije Travnik svodili su se na to da su prigovori nepotpuni i ne sadrže odgovarajuće dokaze. Našoj Općinskoj izbornoj komisiji  čak nije dovoljan dokaz niti fotografija- na jednom biračkom mjestu, nakon što je  dostavljen prigovor putem faxa i fotografija putem e-maila,  gdje jedan član biračkog odbora drži olovku pogrešne boje  od dozvoljene, i dopisuje, nakon zatvaranja biračkog mjesta, glasove za kandidate njegove političke opcije.

Također, naši posmatrači susretali su se i sa ponudom u iznosu od 500,00 KM da „ zažmire na jedno oko“ i dozvole da se popune listići onako kako odgovara političkoj stranci koja na tom području ima većinu, što je žalosno. Članovi biračkog odbora su šutjeli i nisu ničim pokušali da opomenu predstavnike tog političkog subjekta, a na  pojedinim biračkim mjestima skoro svako lice koje je imalo pravo glasa bilo je nesposobno da samo glasa jer najčešće ima „oštećen vid“  ili je „nepismeno ili polupismeno“. Ovo je samo par slučajeva sa kojima smo se susretali tokom izbornog dana. Pored navedenog smatramo da je obuka za članove biračkih odbora, kao i predsjednike i potpredsjednike, bila neadekvatna i da nije bila blagovremena. Zbog svega navedenog trpe građani. Danas se u Općini Travnik ponovo prebrojavaju glasovi sa najmanje 9 biračkih mjesta, što otvara sumnju u regularnost Izbora na području Općine Travnik.

Nakon svega  navedenog smatramo da na Općini Travnik, ako se ne pooštre mjere kada su u pitanju kršenja Izbornog zakona,  i ukoliko se ne sankcionišu odgovorni za kašnjenje Odluke o biračkim odborima, a mislimo i na političke subjekte koji predlažu članove, nećemo zadugo imati nepristrasne biračke odbore, niti regularne Izbore. Pored Općinske izborne komisije odgovornost za loše biračke odbore snose i politički subjekti koji predlažu podobne osobe, spremne  i da prekrše Zakon, da bi se dodvorili političkim čelnicima.

 

(OO SDP  BiH Travnik)