Travnik danas

Općina Travnik prepoznala vrijednost programa „Stariji brat, starija sestra“

Program “Stariji brat, starija sestra” (SBSS), kojeg realizuje Centar za edukaciju mlaih (CEM) uz partnerstvo Općine Travnik i Centra za socijalni rad Travnik već četiri godine je višestruko koristan za cijelu općinu Travnik, a kroz SBSS mrežu i za cijelu BiH.

 

U programu “Stariji brat , starija sestra” CEM  povezuje jedno dijete u dobi od 6 do 14 godina odnosno osnovnoškolskog uzrasta sa jednim “starijim bratom” ili “starijom sestrom” odnosno sa jednim volonterom, studentom ili studenticom u dobi od 20 do 30  godina.

Tokom druženja dijete razvija povjerljiv, siguran i podržavajući odnos sa volonterom/volonterkom koji za njega predstavlja pozitivan model ponašanja. Kroz prijateljski odnos sa volonterom dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne i kulturne vrijednosti  kao i životne vještine neophodne za samostalan život u zajednici.

Danas je u kabinetu načelnika općine Admira Hadžiemrića upriličen sastanak sa predstavnicima Centra za edukaciju mladih (CEM) , te Centra za socijalni rad, na kojem su sumirani dosadašnji rezultati programa „Stariji brat, starija sestra“  i dogovoreni modaliteti saradnje sa Općinom kroz program  “Stariji brat, starija sestra”.