Biznis

Paradajz i paprike iz srednje Bosne

Na putu od Novog Travnika prema Bugojnu u podnožju planine Rostovo, smješteno je naselje Vodovod. Gotovo svi mještani bave se poljoprivredom. Hasan Ramulj opredjelio se za plasteničku proizvodnju voća i povrća. Jedan od svojih plastenika ovaj 70 postotni invalid izradio je svojeručno.

-Pet godina se bavim plasteničkom proizvodnjom. Dugotrajan i težak posao. Sve smo uložili svoja sredstva i krenuli u ovaj posao. Ovdje imamo oko 700 kvadrata i sadimo paradajz, papriku, kornišon, a evo sad imamo zasađenu i jagodu. Uz trud i zalaganje sve se može. Ovo je organska proizvodnja. Godišnje proizvdemo od 7 do 9 tona paradajza, te po dvije tone paprike i konzumnog krastavca. – kaže nam Hasan Ramulj.

hasan_ramulj

Sam svoj majstor

Najveći među plastenicima Hasan je napravio sam i kaže kao to radi isključivo za svoje potrebe.

-Ja sam inače metalske struke kao i većina u Novom Travniku je smo nekad imali tvornice „Bratstvo“. Ja sam došao na ideju na pravim plastenik od 500 kvadrata.To je bilo nezamislivo za ove prostore, ali uspio sam.Idealan je, podnosi visok snijeg. Jedne godine palo je metar snijega i stajao je na njemu sedam dana bez problema. – govori Hasan.

U prroteklom periodu Hasan i drugi poljoprivrednici imali su podršku općine i očekuju da će tako biti i ubuduće, a kanatonalni poticaji su ih prošle godine mimoišli. Sa ili bez poticaja Hasan ide dalje pa je počeo i sadnju malina.

 

Na pijace ne idemo zbog obe iz uvoza!

Kada imate kvalitetan proizvod koji je prizveden na organski način ni plasman nije problem.

-Od plasteničke proizvodnmj se može živjeti. Proizvode plasiramo ovdje uz plastenike. Imamo stalne mušterije koje doleze. Na pijace ne idemo zato što smo mi nelojalna konkurenciji robi iz uvoza. – ističe Hasan.