Centralna Bosna

Počinje Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista”

SABNOR SBK/KSB, Organizacija  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i Bosanski kulturni krug, uz podršku Vlade SBK/KSB i Općine Travnik, u periodu od 21. 10. do 23. 11. 2022. godine u amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku organizovat će Malu školu antifašizma “I ja sam antifašista” namjenjenu učenicima završnih razreda srednjih škola sa područja Općine Travnik i zainteresovanim građanima bez obzira na starosnu dob.

Cilj projekta ja da se antifašizam kao civilizacijska tekovina približi mlađim naraštajima i svim drugim zaintersovanim, ne dozoljavajući nikom da antifašizam prisvaja, niti da i jedna politička partija polaže pravo na ideju antifašizma, a ni da prisvaja zasluge o Odbrambeno – oslobodlačkom rtau 1992-1995. Kroz projekat bi učenici završnih razreda bili upoznati sa stradanjima Bosansko-hercegovačkog naroda u Drugom svjetskom ratu, Ratu 1992-1995 godina i novim oblicima fašizma koji Evropu i cijeli Svijet dijeli. Učešćem u projektu Mala škola antifašizma “I ja sam anitfašista”, učenici bi se upoznali, bez ikakvih predrasuda, bez nacionalne podjeljenosti, bez traženja krivca, a na osnovu samo historijskih činjenica o antifašističkoj borbi Bosanaca i Hercegovaca kroz dva rata, kao i o stradanjima i žrtvama koje su kroz vijekove podnosili. Također, jedan od ciljeva je da se kroz projekat prezentuju početci državotvornosti Bosne i Hercegovine i sve druge relevantne činjenice o nastanku i postojanosti države Bosne i Hercegovine.

Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” realizovat će se od 21. 10. do 23. 11. 2022. godine u amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku u vremenu od 12,00 do 13,30 sati sa istaknutim predavačim iz različitih oblasti, a svoje učešće su potvrdili: akademik Mirko Pejanović, prof. dr. Kenan Dautović, Sead Đulić, Enes Škrgo, Šaćir Hrustemović, Smajo Mekić, prof. dr. Pavle Mijović, dr. sc. Amir Kliko, dr. Sabina Veladžić, dr. Aida Aličina, prof. dr. Hamza Karčić, docent dr. Dženan Dautović i Amela Lolić;

Svečano otvaranje Male škole antifšizma “I ja sam antifašista” i uvodno predavanje imat će načelnik Općine Travnik prof dr. Kenan Dautović i Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, u petak, 21. oktobra 2022. godine sa početkom u 12,00 sati u amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku.