Travnik

Počinje projekat sadnje Botaničke staze na Vlašiću

Prva botanička staza na Vlašiću, na području rekreativne zone Kukotnica, novi je projekt edukativnog karaktera posvećen prirodnom nasljeđu BiH, kojeg realizuje Udruženje građana „Vlašić planet života“. Cilj je promocija prirodnog nasljeđa, te podizanju ekološke svijesti o očuvanju i zaštiti prirode u cjelini.

-To je prva botanička staza na Vlašiću i projekat koji povezuje ekologiju i turizam. Projekat je i edukativnog karktera i unapređuje ekološku svijet kako posjetilaca, tako i građana koji će imati svoje drvo na botaničkoj stazi. Bit će to novi vanpasionski sadržaj koji će dodatno obogatiti turističku ponudu na Vlašiću. – kaže nam Samer Dolovac, predsjednik UG „Vlašić planet života“.

Koncept je zamišljen tako da građani mogu da poklone drvo Botaničkoj stazi i uz to drvo bit će interpertacijska tabla na kojoj će uz naziv vrste biti navedeno i ko je poklonio drvo. Ova zanimljiva ideja naišla je na veliki interes naglašava Dolovac.

-Mnoga pravna i fizička lica, razne organizacije iz različitih motiva žele da imaju svoje drvo na Botaničkoj stazi. Imamo situaciju gdje roditelji djetetu poklanjaju drvo, razne organizacije poklanjaju drvo. Svi oni koji  rezervišu svoje drvo bit će pozvani u vrijeme sadnje da budu prisutni. Ovaj projekat sastavljen je iz više projekata dobre prakse koji su primjenjivani u zemljama Evropske Unije i sada se primjenjuje na Vlašiću. – pojašnjava Dolovac.

Građani i organizacije u ovoj fazi  imaju priliku rezervisati jednu od 20 vrsta koje će biti zasađene na Botaničkoj stazi. Vodilo se računa koje vrste mogu uspjevati na Vlašiću na lokalitetu koji se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine. Vremenom staza će biti dopunjavana, a brigu o sadnicama vodit će Udruženje „Vlašić planet života“ i firme „Smaragd“ koja je partner u projektu.

 

20 vrsta na Botaničkoj stazi

 

Zainteresirani mogu rezervisati svoje stablo za 79,95 KM, a na popisu vrsta koje se mogu izabrati su  Srebrena smrča, Jela, Bijeli bor, Bukva, Ariš, Breza, Gorski javor, Tisa, Crni bor, Smrča, Duglazija, Obični grab, Lijeska, Pančićeva omorika  i Divlja jabuka. Rezervacije se mogu izvršiti do 5. aprila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.