Scena

Počinju Dani hrvatskog kazališta u BiH

Udruga mladih “Enter” i Gradsko kazalište mladih Vitez (GKM) organiziraju prve po redu Dane hrvatskog kazališta u BiH. Ova manifestacija počet će  premijerom predstave  “Crvenkapicine muke” u izvedbi Gradskog kazališta mladih Vitez (GKM).

Bogat kazališni program koji će biti održan u mjesecu listopadu obilježit će nastupi kazališnih skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Riječ je o prvoj manifestaciji ovoga tipa u Bosni i Hercegovini, tijekom koje će posjetitelji imati priliku pogledati neke od najkvalitetnijih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku iz navedenih država.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta upravo je njegovanje i očuvanje identiteta, odnosno kulturnog i jezičnog izričaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, zatim u zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina, a napose i u Republici Hrvatskoj.

“Želja nam je bila ponuditi jedan program koji nije postojao u Bosni i Hercegovini, te prikazati kulturu i baštinu Hrvata, ne samo iz BiH i Hrvatske. Sigurni smo kako će Dani hrvatskog kazališta u BiH prerasti u tradiciju te iz godine u godinu biti sve kvalitetniji, a već ove godine dio repertoara će biti repriziran u nama susjednim općinama. Vrijedi napomenuti kako će publika kroz listopad imati priliku pogledati 9 vrlo kvalitetnih predstava, a već početkom studenog započinjemo s našim 8. Danima kazališta Vitez 2016.”, kazao je u izjavi za medije Ivan Sajević, utemeljitelj i voditelj GKM Vitez.

Dane hrvatskog kazališta u BiH podržali su Državni ured za Hrvate izven Republike Hrvatske i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna, a sve predstave igraju se u Kazališnoj dvorani Vitez.

Svečano otvorenje predviđeno je za 1. listopada, s početkom u 19,30 sati, u kazališnoj dvorani Vitez. Prve Dane hrvatskog kazališta u BiH otvorit će domaćini, Gradsko kazalište mladih Vitez, premijerom predstave „Crvenkapicine muke“.

„Cijela predstava je zapravo san djevojčice Marine. Ona je u snu Crvenkapica i kroz san joj dolaze razni likovi, uplašeni praščići koji bježe od vuka, vuk, princ koji traži uspavanu ljepoticu, Brad Pitt koji spašava baku, Kulin Ban. U predstavi igra naš najmlađi ansambl, a vjerujem kako će publika uživati u novoj predstavi“, kazala je Lorena Lukić, jedna od redateljica predstave.

Već u nedjelju, 2. oktobra/listopada publika će imati priliku pogledati hit predstavu GKM-a Vitez, “Svastike”, koja će također biti odigrana s početkom u 19,30 sati.